Ohita

Uutisarkisto

  • 65-vuotiaille kutsu influenssarokotetutkimukseen

    65-vuotiaille kutsu influenssarokotetutkimukseen

    Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Tänä syksynä THL kutsuu 34 000 yli 65-vuotiasta influenssarokotetutkimukseen.

  • Pieni ele -keräys on nyt itsenäinen yhdistys

    Pieni ele -keräys on nyt itsenäinen yhdistys

    ​Keräystoiminta kunnissa ja yhdistyksissä jatkuu kuten ennenkin, kun Pieni ele -keräystoiminta muuttuu 1.1.2020 alkaen rekisteröidyksi yhdistykseksi. Yhdistyksenä toimiminen lisää mahdollisuuksia kehittyä entistäkin paremmaksi hyväntekeväisyystoimijaksi ja vahvistaa keräyksen juridista asemaa.

  • Lastenkardiologi Tiina Ojala (vas.), väitöskirjatutkija Catalina Vasilescu ja akatemiaprofessori Anu Wartiovaara pitävät tutkimustuloksia tärkeänä askeleena yksilöllisemmän hoidon suuntaan. Kuva Martti Ahlstén.

    ​Suomalaistutkijoilta uutta tietoa lasten sydänlihassairauksien syistä

    Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on selvittänyt pienten lasten vaikeiden sydänlihassairauksien geneettisiä syitä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää diagnostiikassa, perinnöllisyysneuvonnassa, hoitojen kehittämisessä ja hoitopäätösten tekemisessä. Anu Wartiovaaran johtama tutkimusryhmä sai Minervasäätiön tämän vuoden kliinisen lääketieteen tutkimuksen Medix-palkinnon.

  • Kuva Anna Kara

    ​Elintavoilla voidaan ehkä välttää tahdistinhoitokin

    Suomalaistutkijat ovat ensimmäistä kertaa osoittaneet kaksi ehkäistävissä olevaa syytä AV-katkoksen taustalta. Hoitamalla verenpaine tehokkaasti elintavoilla ja lääkityksellä, ja toisaalta ehkäisemällä verensokerin kohoaminen normaalipainon ylläpitämisellä ja liikunnalla voitaisiin välttyä AV-katkokselta ja tahdistinhoidolta.

  • 1,9 miljoonaa euroa sydäntutkimukseen

    1,9 miljoonaa euroa sydäntutkimukseen

    ​Sydäntutkimussäätiö on myöntänyt vuoden 2019 apurahat sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen. Sydäntutkimussäätiö tukee tänä vuonna 1,9 miljoonalla eurolla yhteensä 84 sydäntutkijaa tai tutkimusryhmää. Suurimman apurahan saa Antti Sarasteen tutkimusryhmä sydämen vajaatoiminnan kuvantamiseen.

  • ​Lääkehoidon muutostrendit ja kehittäminen puhuttivat Apteekkaripäivillä

    ​Lääkehoidon muutostrendit ja kehittäminen puhuttivat Apteekkaripäivillä

    Lääkekorvausjärjestelmä pitäisi Apteekkari-päivien panelistien mielestä uudistaa osana sosiaaliturvauudistusta. Sydänliiton pääsihteeri Tuija Braxin huolena oli erityisesti, että saadaan luotua sote-ratkaisu, jota voidaan johtaa, ja jonka avulla nyt vallalla olevaa osaoptimointia voidaan ehkäistä.

  • Kuva Johannes Romppanen.

    ​INR-omaseurannalla hoitotulos paranee

    Etämittaus on varfariinipotilaille paras hoitomuoto sekä hoidon laadun että kustannusten kannalta, selviää Elisan ja Rochen teettämästä tutkimuksesta.

  • Tuula Haatainen (sd), Sari Sarkomaa (kok) ja Juha Rehula (kesk) vastasivat mm. Luustoliiton puheenjohtaja Tiina Huuskon kysymykseen siitä, miksi näyttöön perustuvia Käypä hoito -suosituksia ei noudateta.

    ​Kuntoutusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

    Kuntoutuksella vähennetään inhimillistä kärsimystä ja säästetään yhteiskunnan varoja, todetaan tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutusvetoomuksessa. Myös sydänkuntoutuksen asema kaipaa vahvistamista. Arviolta vain joka viides suomalainen sepelvaltimotautipotilas ohjautuu sydänkuntoutukseen.

  • Kuva Johannes Romppanen.

    ​Sydänliitto selvittää miten eteisvärinäpotilaat kokevat sairautensa

    Eteisvärinä, eli “flimmeri” on tavallinen rytmihäiriö. Vaikka rytmihäiriön nimi onkin kaikilla sama, taustasyyt ja oireet voivat olla hyvinkin erilaisia. Sydänliitto toteuttaa kyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää miten eteisvärinäpotilaat kokevat sairautensa, ovatko he saaneet sairaudestaan riittävästi tietoa ja tukea, ja miten seuranta ja lääkitys toteutuvat eri puolilla Suomea.

Näytä lisää