Ohita
65-vuotiaille kutsu influenssarokotetutkimukseen

Uutinen -

65-vuotiaille kutsu influenssarokotetutkimukseen

Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Tänä syksynä THL kutsuu 34 000 yli 65-vuotiasta influenssarokotetutkimukseen.

Influenssavirusten aiheuttamia hengitystie-epidemioita esiintyy joka talvi. Suomessa kausi-influenssaepidemia ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Huippukausi on yleensä helmi–maaliskuussa. Käsien pesu on tehokas ehkäisykeino.

Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten päiväkodeissa, kouluissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa julkisissa tiloissa.

Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito. Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Paras teho saadaan, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla.

Riskiryhmille maksuton rokotus

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.Kaikki 65 vuotta täyttäneet kuuluvat tähän ryhmään, samoin kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen ikäiset lapset, raskaana olevat naiset,sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

THL kutsuu 65 vuotta täyttäneitä influenssarokotetutkimukseen loppuvuoden aikana. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin ja valikoitujen terveyskeskusten kanssa.

Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen, korkea-annoksisen influenssarokotteen, tehokkuutta ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako tämä rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Linkit

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).