Pieni ele -keräyksellä 2 miljoonaa pitkäaikaissairaille ja vammaisille
Pieni ele -lipaskeräys keväällä eduskunta- ja eurovaalien äänestyspaikoilla sai suomalaiset tukemaan jälleen pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyväksi tehtävää työtä.
Pieni ele -lipaskeräys keväällä eduskunta- ja eurovaalien äänestyspaikoilla sai suomalaiset tukemaan jälleen pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyväksi tehtävää työtä.
Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Tänä syksynä THL kutsuu 34 000 yli 65-vuotiasta influenssarokotetutkimukseen.
Tuija Brax kirjoittaa Sydänliiton luontoliikuntaan liittyvästä yhteistyöstä Suomen Ladun kanssa. – Metsäretkille yksin mukaan rohjennut on usein palannut uusien ystävien kera. Metsässä kaikki ruoka maistuu, uusia ideoita saa Sydänmerkki-sivustolta ja Neuvokas perhe -sivustolta löytyy hauskat rastilaput silloin, kun halutaan houkutella perheitä lähimetsiin.
Sepelvaltimotaudin hoito ei pääty toimenpiteeseen, vaikka potilas saattaa kokea vointinsa parantuneen toimenpiteen jälkeen. Valtimosairaus eli ateroskleroosi ei poistu vaan tarvitaan koko eliniän jatkuvaa lääkehoitoa sekä elintapahoitoa, johon kuuluvat mm. terveellinen ravitsemus, säännöllinen liikunta ja tupakoimattomuus. Jos tämä ei onnistu, sydäninfarktien ja sydänkuolemien riski kasvaa.
Sydänliitto on myöntänyt sydänterveyden alueellisen kunniamaininnan Nummelan Tarmolle Nummelanharjun Hiihtokeskuksen latuverkoston esimerkillisestä ylläpidosta.
Maailman elvytyspäivää vietetään 16.10. teemalla: jokainen voi oppia elvyttämään. Suomen Sydänliitto tekee päivää näkyväksi mm. julkaisemalla verkkotestin elvytyksestä sekä julkistamalla Suomi elvyttää -tutkimuksen tulokset. Suomalaisten elvytystaitoja ja -tietoja selvittäneestä tutkimuksesta selvisi, että yli kolmannes suomalaisista ei joko osaa tai on epävarma paineluelvyttämisen osaamisestaan.
Maailman sydänpäivän (29.9.) kynnyksellä Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko muistuttaa jokaista pitämään huolta omasta sydämestään. "Yksi tapa siihen on kasvisten lisääminen omaan ruokavalioon. Pienetkin muutokset auttavat sydäntä, kannustan rohkeasti kokeilemaan uusia makuja ja vaihtoehtoja."
Kansainvälistä Maailman sydänpäivää vietetään 29.9. Tämän vuoden teemana ovat kasvikset ja niiden määrän lisääminen päivittäisessä ruokavaliossa. Päivän tavoitteena on saada ihmiset tekemään pieniä valintoja sydäntensä hyväksi ja tuomaan ne myös näkyviksi. Sydänliiton yhteistyökumppanina toimiva Satokausikalenteri on suunnitellut päivään sopivaa punaista reseptiikkaa sydänterveyden edistämiseksi.
Keräystoiminta kunnissa ja yhdistyksissä jatkuu kuten ennenkin, kun Pieni ele -keräystoiminta muuttuu 1.1.2020 alkaen rekisteröidyksi yhdistykseksi. Yhdistyksenä toimiminen lisää mahdollisuuksia kehittyä entistäkin paremmaksi hyväntekeväisyystoimijaksi ja vahvistaa keräyksen juridista asemaa.
FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista Suomessa. On laskettu, että jopa yli 10 000 suomalaista sairastaa sitä, suurin osa tietämättään. Perinnöllinen korkea kolesteroli on hoidettavissa lääkityksellä ja elintavoilla. Todennäköisyyden tähän perinnölliseen tautiin voi selvittää verkossa tehtävällä testillä.
Sydänliiton Neuvokas perhe on julkaissut uuden perheiden kanssa kehitetyn digitaalisen palvelun. Perhearjen tarkasteluun toteutettu palvelu auttaa kaikkia lapsiperheitä löytämään omissa arkitavoissaan ja -tottumuksissaan olevat vahvuudet ja muutostarpeet. Aiheita ovat mm. ruutuaika, ruokailu, liikunta, kehoitsetunto ja yhteinen aika.
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on selvittänyt pienten lasten vaikeiden sydänlihassairauksien geneettisiä syitä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää diagnostiikassa, perinnöllisyysneuvonnassa, hoitojen kehittämisessä ja hoitopäätösten tekemisessä. Anu Wartiovaaran johtama tutkimusryhmä sai Minervasäätiön tämän vuoden kliinisen lääketieteen tutkimuksen Medix-palkinnon.
Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).
Oltermannintie 8
00620 Helsinki
Finland