Ohita
Joka kolmas suomalainen on epävarma elvyttäjä - Tee testi omasta osaamisestasi

Tiedote -

Joka kolmas suomalainen on epävarma elvyttäjä - Tee testi omasta osaamisestasi

Maailman elvytyspäivää vietetään 16.10. teemalla: jokainen voi oppia elvyttämään. Suomen Sydänliitto pyrkii tekemään päivää näkyväksi mm. julkaisemalla verkkotestin elvytyksestä sekä julkistamalla Suomi elvyttää -tutkimuksen tulokset. Suomalaisten elvytystaitoja ja -tietoja selvittäneestä kyselytutkimuksesta selvisi, että yli kolmannes suomalaisista ei joko osaa tai on epävarma paineluelvyttämisen osaamisestaan. Kuitenkin 83 % kyselyyn vastanneista oli saanut elvytyskoulutusta tai -opetusta. Epävarmuus omasta osaamisesta nousi myös suurimmaksi esteeksi elvyttämisen aloittamiselle.

Suomen Sydänliiton kesällä 2019 käynnistyneellä Suomi elvyttää -tutkimuksella pyrittiin selvittämään paitsi suomalaisten elvytysvalmiuksia myös mahdollisia elvyttämisen esteitä sekä kuinka hyvin sydäniskuri eli defibrillaattori tunnetaan. Tutkimus toteutettiin kesän 2019 aikana ja siihen vastasi 1 673 suomalaista.

”Tutkimuksen tulokset yllättivät sekä positiivisesti että negatiivisesti. Suurimman huolen aiheutti ihmisten epävarmuus elvyttää, erityisesti siksi että yli kolmanneksella epävarmuus omasta osaamisesta saattoi jopa estää elvyttämisen aloittamisen. Positiivista oli, että 94 % vastaajista tunsi sydäniskurin eli defibrillaattorin. Tosin, vain joka viides tunsi lähimmän sydäniskurin paikantavan defi.fi-palvelun. Palvelun tunnetuksi tekemisessä on vielä paljon tehtävää.”, kertoo Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto.


Tutkimus ja sen tulokset:

https://link.webropolsurveys.com/short/e555eb16d6624c3d9296ff3700877ac6
Salasana: Elvytys1

Elvytysohjeet ja lähin sydäniskuri:
www.defi.fi

Testaa tietämyksesi elvytyksestä Sydänliiton testillä
Tunnistatko elottoman? Tiedätkö mitä tehdä ensimmäisenä? Riittäkö elvytyksessä painelu vai pitääkö myös puhaltaa? Testaa tietämyksesi ja samalla kertaat tärkeimmät elvytyksessä muistettavat asiat.

Tee testi osoitteessa:

https://www.sydan.fi/testi/elvytystesti

Lehdistökuvia:
https://sydanliitto.kuvat.fi/kuvat/Pressi/Elvytys+ja+syd%C3%A4niskuri/

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Mari Blek-Vehkaluoto

Mari Blek-Vehkaluoto

Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät Riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito +358 50 325 5633

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).