Ohita
Lapsen ylipaino neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Uutinen -

Lapsen ylipaino neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Lapsen ylipaino on herkkä aihe kaikille: vanhemmille ja ammattilaisille. Neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ammattilaiset ovat perheitä tukemassa, mutta aina kohtaamiset eivät mene toivotulla tavalla. Vanhemmille tulee olo, että heitä ei ole kuultu tai lapsen painosta on sanottu ikävästi. Ammattilainen tuskailee miten asian ottaa esiin ja saanko ilmaistua olevani täällä perheen avuksi. Syyllistämistä ei kannata kukaan. Silti tuntuu, että aina joku syyllistyy.

Neuvokas perhe on kouluttanut terveydenhoitajia lapsiperheiden elintapaohjauksesta 10 vuotta. Matkalla olemme nähneet monenlaisia käytäntöjä lapsen ylipainon käsittelyyn ja toisaalta ajan muuttuvan. Tiedämme, että onnistuneitakin kohtaamisia ja hyviä käytäntöjä löytyy. Parhaimmillaan ammattilaisen kanssa on löytynyt ratkaisuja arkeen ja terveystaitoja koko perheelle loppuelämäksi.

Kokosimme tähän Vaakakapinan kasvurauha-kampanjan innoittamana Neuvokas perheen ajatukset ja ehdotukset aiheesta: lapseen ylipaino neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa.

Miten ottaa lapsen ylipaino puheeksi vastaanotolla?

1.Kerro lapselle ja perheelle, että mittaaminen kuuluu kasvun ja terveyden seurantaan. Tavoitteena on lapsen hyvinvointi ja terve aikuisuus.

Kouluterveydenhuollossa on hyvä kertoa lapselle, että kasvunseuraamista tehdään kaikille. Näin lapselle ei jää mielikuvaa, että häntä vain mitataan ja punnitaan. Kasvunseurannassa yksittäisten lukujen sijaan ammattilainen kiinnittää huomiota kokonaisuuteen sekä selviin nousuihin tai laskuihin kasvukäyrässä. Vanhemmat saattavat ihmetellä, miksi näin pienestä kasvukäyrän noususta halutaan puhua? Usein parhaat tulokset painonnousun tasaantumisessa saadaan, kun varhain löydetään perheen arkeen sopivia terveyttä edistäviä tekoja lisää.

2.Tarvittaessa lapsen painosta keskustellaan vanhempien kanssa. Jos lapsi on yksin vastaanotolla, painosta ei kannata puhua, ellei lapsi itse ota sitä puheeksi.

Lapsen paino on aina aikuisten asia. Yhteistyö vanhempien ja ammattilaisten välillä on avainasemassa miten asian käsittely sujuu. Kouluterveydenhuollossa haasteena on, että vanhemmat eivät aina ole vastaanotolla mukana. Usein terveydenhoitaja soittaa tai lähettää viestin vanhemmille. Kirjallisen viestin haasteena on, että lähettäjästä neutraalilta tuntuva asia voi vanhemmassa aiheuttaa hämmennystä. Väärien tulkintojen mahdollisuus on suuri puolin ja toisin.

3.Lapsen kanssa puhutaan siitä miten arki sujuu ja mistä lapsi nauttii, korostetaan vahvuuksia. Voidaan puhua myös terveystaitojen harjoittelusta.

Missä sinä olet hyvä? Mitä olet viime aikoina oppinut? Millaisesta liikkumisesta pidät? Terveystaidot: uni, monipuolinen ja joustava syöminen, liikkuminen, ruutuajan hallinta, itsesäätelytaidot, opitaan ajan kanssa ja niiden harjoittelu vie lapselta aikaa. Terveydenhoitajalla on ihana mahdollisuus kannustaa lasta ja auttaa näkemään, että missä hän on hyvä.

4.Mitä perhe toivoo? Mikä heitä auttaa tässä tilanteessa? Lapsen ylipaino on herkkä aihe ja siitä keskustelu vaatii aikaa ja luottamuksellista suhdetta. Yhteistyössä vanhempien kanssa tehdään suunnitelma.

Vanhempien kanssa yhteistyössä tehdään suunnitelma: Miten toivotte, että tässä asiassa edetään? Haluatteko tulla juttelemaan aiheesta ilman lasta? Miten voisin olla avuksi? Suunnitelma on hyvä kirjata, koska perheitä turhauttaa, jos ammattilaisen vaihtuessa aina lähdetään liikkeelle samasta miten teillä syödään –kysymyksestä.

5.Lapset eivät laihduta, mutta hyvinvointi on tärkeää. Liikunta- ja ravitsemusaiheiden sijaan joskus kannattaa keskittyä asioihin, jotka muulla tavoin tukevat perheen ja lapsen elämänhallintaa sillä hetkellä. 

Lasten painonhallinta on tavallista arkea, jossa opetellaan terveystaitoja yhdessä perheen kanssa. Tavoitteena usein on, että painonnousu tasaantuisi ja pituuskasvu korjaisi tilanteen. Perheille on hyvä korostaa, että nopeita muutoksia ei tavoitella. Muutosten hidas näkyminen voi tuntua turhauttavalta ja siksi perheet voivat tarvita tsemppausta pitkälläkin aikavälillä.

Miten terveydenhuollossa voisi parantaa ylipainoisten lasten perheiden ohjausta?

Neuvokas perheen 3 ehdotusta mitä voisimme tehdä nykyistä paremmin:

  • Tarjota vanhemmille suunnattuja lisäkäyntejä ja keskustelutukea. Ammattilaisten kokema ”perhe ei halua puhua asiasta” voi usein olla, että vanhemmat eivät halua keskustella asiasta lapsen kuullen. Kouluterveydenhuollossa yhteys vanhempiin henkilökohtaisesti esimerkiksi soittamalla, jos mahdollista.
  • Turhat kasvunseurantakerrat ja mittaukset pois. Keskustelua ja kannustusta voi perhe tai lapsi tarvita useamminkin kuin vuosittaisilla käynneillä. Ohjauksen painopiste tulisi olla painonhallintaa tukevissa arjen asioissa.
  • Ryhmämallien hyödyntäminen perheiden ohjauksessa. Suomessa on toteutettu hyviä ryhmämalleja ylipainoisten lasten perheiden tueksi. Ryhmät ovat tarjonneet lapsille liikkumisen iloa ja kokeiluja, vanhemmille vertaistukea ja ohjausta. Ryhmiin osallistuneet perheet ovat olleet tyytyväisiä.
    Lisätietoa: http://www.neuvokasperhe.fi/ammattilaiset/ryhm%C3%A4malleja-ylipainoisten-ja-v%C3%A4h%C3%A4n-liikkuvien-lasten-perheille

Uskallanko vanhempana ottaa apua vastaan?

Kasvukäyrällä havaittu muutos, jonka ammattilainen ottaa puheeksi voi tulla vanhemmalle yllätyksenä. Silmämääräisesti lapsen ylipainoa ei aina edes havaitse. Vanhemmalla tunteet saattavat nousta pintaan ”ei minun lapsi ole lihava, eivät lapset laihduta”! Aikuisten omat kokemukset painonhallinnasta voivat vaikuttaa asian tulkintaan. Luottamuksellinen ilmapiiri aikuisten ja ammattilaisten välillä on lapsen etu.

Kannustamme avoimin mielin kuuntelemaan millaista apua ammattilaisella olisi perheelle tarjota? Onko lapsen arjessa tapahtunut joku muutos, joka selittäisi painonnousun?

Tavoite on yhteinen kaikilla: iloinen, hyvinvoiva ja kehostaan ylpeä lapsi.


Neuvokas perhe on kouluttanut suomalaisia terveydenhoitajia lapsiperheiden elintapaohjauksesta jo 10 vuotta. Ylipainoisen lapsen perheiden ajatuksia Neuvokas perhe on kuullut haastatteluissa, ryhmissä, chateissa ja monimuotoisissa palautteissa kehittäessämme materiaaleja ja viestintää. Perheet toivovat ammattilaisilta omaan arkeen sopivia apuja ja vinkkejä ja pitkäkestoista tsemppaussuhdetta. Kokemukset terveydenhuollosta ovat usein kahtiajakautuneet: toiset kokevat saaneensa valtavasti tukea, toiset ovat loukkaantuneet ja kokeneet jääneensä ilman apua.

Neuvokas perhe on osa Yksi elämä –terveystalkoita ja neuvola-ja kouluterveydenhoitajia koulutamme tällä hetkellä osana hallituksen kärkihanketta. 

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Lapsen ylipaino - miten siihen tulisi suhtautua?

Lapsen ylipaino - miten siihen tulisi suhtautua?

Kansainvälistä Älä laihduta -päivää vietetään Suomessa 6.5.Tänä vuonna teemana on lapsen ylipaino. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille. Hyvinvointi sen sijaan kuuluu kaikille. Helsingissä tempauksen ja aiheeseen liittyvän paneelikeskustelun järjestää Etelän-SYLI ry yhteistyössä Yksi elämän Neuvokkaan perheen kanssa.

Ylipainoisen lapsen perhe – halutaanko auttaa vai kauhistella?

Ylipainoisen lapsen perhe – halutaanko auttaa vai kauhistella?

Ylipainoisen lapsen ja perheiden kohtaamisessa tulisi keskittyä perheen pystyvyyden tunteen vahvistamiseen. Ratkaisut tulisivat olla perheen arkeen toimivia. Elintapojen ohjaus tulisi alkaa toimivien asioiden löytämisellä ja vahvistamisella. Tätä tukee myös tutkimusnäyttö onnistuneesta elintapojen muutoksesta.
”Ylipainoon ja lihavuuteen ei yhteiskunnassa yhdistetä mitään hyvää” ja kun oma lapsi

Ylipainoisten lasten ja perheiden auttaminen on mahdollista

Ylipainoisten lasten ja perheiden auttaminen on mahdollista

Lasten ylipaino-ongelman yleistyminen on tiedossa ja ehkäisy olisi kannattavampaa kuin hoito. Onnistumisiakin lasten ylipainon ehkäisyssä on. Seinäjoella lasten ylipainokäyrät on onnistuttu saamaan laskuun erilaisin keinoin, joista yksi on Sydänliiton Neuvokas perhe –menetelmä.
Seinäjoella havahduttiin jo useampi vuosi sitten lasten ylipainon hälyttävään yleistymiseen. Asiaan tartuttiin usealla

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).