Ohita
Ylipainoisen lapsen perhe – halutaanko auttaa vai kauhistella?

Uutinen -

Ylipainoisen lapsen perhe – halutaanko auttaa vai kauhistella?

Ylipainoisen lapsen ja perheiden kohtaamisessa tulisi keskittyä perheen pystyvyyden tunteen vahvistamiseen. Ratkaisut tulisivat olla perheen arkeen toimivia. Elintapojen ohjaus tulisi alkaa toimivien asioiden löytämisellä ja vahvistamisella. Tätä tukee myös tutkimusnäyttö onnistuneesta elintapojen muutoksesta.

”Ylipainoon ja lihavuuteen ei yhteiskunnassa yhdistetä mitään hyvää” ja kun oma lapsi on tällaisen viestinnän ja tarkastelun kohteena, aiheuttaa se vanhemmassa huolta ja syyllisyyttä.” Näin kokivat ylipainoisten lasten vanhemmat, joita haastattelimme Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe toiminnan kehittämiseksi.

Vanhemmat tuntevat syyllisyyttä ja tunnistavat oman roolinsa lapsen ylipainon kertymisessä, mutta epäröivät puhua ja keskustella siitä. Keskeinen teema vanhempien kokemuksissa oli armollisuus itseä ja lasta kohtaan – vanhemmat yrittävät jaksaa kannustaa ylipainoista lasta elämän menossa, kun tuntemattomatkin ihmiset ottavat asiakseen kommentoida lapsen painoa.

Ylipainoisten lasten ja heidän vanhempiensa näkökulma ja tunteet ovat puuttuneet keskustelusta. Eniten vanhemmat kaipaavat hyväksyntää, ymmärretyksi tulemista, keskustelua ja oman perheen. Tämä ei ole asian pakoilua tai kiistämistä, pelkästään inhimillistä. Jokainen meistä haluaa olla hyvä äiti tai isä.

Miltä tuntuu olla ylipainoisen lapsen vanhempi?

Neuvokas perhe –blogissa nimimerkki Äiti, jolla on iloinen ja sympaattinen poika, kertoo kokemuksensa miltä tuntuu olla ylipainoisen lapsen äiti. Päivittäisessä elämässä tunteet vaihtelevat laidasta laitaan. Huoli lapsen hyvinvoinnista, oma syyllisyyden tunne pohdituttavat, mutta toisaalta arjessa lapsen ilo ja yrittäminen antavat voimia.

Perheessä on paljon tehty muutoksia elintavoissa, mutta riittämättömyyden tunne on usein pinnalla, kertoo äiti. Apuakin on saanut, kun sitä vaan uskaltaa pyytää. He ovat olleet mukana ylipainoisille lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnatussa ryhmätoiminnassa.

”Perusasioitten pitäisi siis olla kunnossa ja teemme paljon niitten eteen. Lipsummeko liikaa, annammeko liian herkästi periksi, herpaantuuko tarkkaavaisuus? Vai onko meillä sittenkin vääränlaista tarjottavaa? Koko ajan on huono omatunto, että pitäisi pystyä vielä enempään. ”

”Liikunta ei ole lapsen lempiharrastus. Olemme käyneet läpi todella monia liikuntalajeja, mutta mikään ei iske tulta. Onneksi uiminen ja kävely ovat tuottaneet mielihyvää. Siispä niitä.”

Lue blogi: http://www.neuvokasperhe.fi/tarinoita-ja-pohdintoja/milt%C3%A4-tuntuu-olla-ylipainoisen-lapsen-vanhempi

Neuvokas perhe haluaa, että lasten ylipaino keskustelussa näkyisi myös toivo, perheiden kokemukset ja onnistumiset.

Neuvokas perhe tukee lapsiperheiden hyvinvointia ja antaa ideoita syömiseen, liikkumiseen ja arkeen. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa ja osa Yksi elämä –kokonaisuutta.

Tarjoamme tukea ja apua verkon välityksellä sekä yhteistyössä kuntien kanssa. Olemme selvittäneet haastattelututkimuksessa ylipainoisten lasten vanhempien kokemuksia ja kehitämme ryhmätoimintaa ylipainosten lasten perheille yhteistyössä kuntien kanssa. Verkkosivuiltamme löytyy tietoa ja tukea kaikille lapsiperheille sekä asiallista tietoa lasten ylipainosta.

Neuvokas perhe –menetelmä elintapaohjaukseen neuvola- ja kouluterveydenhuoltoon on käytössä yli 100 Suomen kunnassa, joka on noin kolmasosa Suomen kunnista.

www.neuvokasperhe.fi

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Terhi Koivumäki

Terhi Koivumäki

Kehittämispäällikkö Sydänliitto 050573752

Liittyvä sisältö

Lapsen ylipaino neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Lapsen ylipaino neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Lapsen ylipaino on herkkä aihe. Neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa kohtaamiset eivät aina mene toivotulla tavalla. Vanhemmille tulee olo, että lapsen painosta on sanottu ikävästi. Ammattilainen tuskailee miten asian ottaa esiin ja saanko kerrottua olevani perheen avuksi. Syyllistämistä ei kannata kukaan. Silti tuntuu, että aina joku syyllistyy. Neuvokas perhe pohti mitä asialle voisi tehdä?

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).