Uutinen -
Haaste talvilomaviikolle: Vietä #ruudutonpäivä perheen kanssa
”Saako pelata? Mulla on tylsää, en keksi mitään? Voiko katsoa videoita?” Suomalaiset lapset ja nuoret viettävät viihderuutujen ääressä lähes 3 h koulupäivinä ja 4 h vapaapäivinä. Liikkumatonta aikaa kertyy lapsille 7-9 tuntia päivässä. Neuvokas perhe ja Yksi elämä -terveystalkoot haastavat perheet viettämään ruudutonta päivää hiihtolomalla. Pysäytä viriketulva hetkeksi ja anna aivojen levätä.
Uskalla rajoittaa, joutilaisuus tekee hyvää
Päivittäisen ruutuajan määrästä on hyvä keskustella yhdessä lasten kanssa. Myös aikuisten on hyvä pysähtyä miettimään omaa ruutuajan määrää. Osa lapsista ja osa aikuisista on herkempiä ylivirittymään digilaitteiden käytöstä ja vaikutukset näkyvät mm. unen laadussa, levottomuutena tai ärtymyksenä. Varsinkin lasta kannattaa tarkkailla ja uskaltaa tarvittaessa rajoittaa käyttöä. Lomalla aikaa pysähtymiselle on enemmän.
Ruuduton päivä on leikkimielinen haaste. Anna yksi päivä keskustelulle, kuuntelulle ja aidolle läsnäololle ilman jatkuvaa ruutujen vilkuilua. Täyspaastoa tärkeämpää on pohtia onko meidän perheen ruutujen käyttötavoissa tarkistamista?
– Jos lapsen ajatukset ja toiveet pyörivät vain ruututekemisen ympärillä, on hyvä pysähtyä miettimään koko perheen ruutusopimusta ja määritellä meidän perheen rajat laitteiden käytölle. Mitkä hetket pidetään viriketulvasta vapaana ja mitä muuta mukavaa arkeen liittyy? ehdottaa Anne Kuusisto.
Yhdessä tekeminen purkaa viriketulvaa
– Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Esimerkiksi pelaamisen lopettaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä. Lapsen aivot tarvitsevat palautumiseen vuorovaikutusta: yhdessä tekemistä, aikuisen myönteistä huomiota ja liikettä kehoon, tiivistää Anne Kuusisto.
Digilaitteiden täyskiellot harvoin toimivat pitkään lasten kanssa. Terveellä järjellä asetetut rajat ja esimerkiksi yhdessä pelaaminen tai somemaailmaan tutustuminen kantavat pitkälle.
Neuvokas perhe antaa viisi vinkkiä perheen ruutuajan hallintaan:
- Tee koko perheen ruutusopimus. Milloin saa pelata? Moneltako ei enää katsota ruutuja?
- Uskalla tarvittaessa rajoittaa lapsen ruutuaikaa. Jaa ruutuaika pienempiin osiin.
- Perusta puhelinten latausparkki yöksi. Älylaite ei ole hyvä unikaveri. Sulje ruudut reilusti ennen nukkumisaikaa.
- Leiki, pelaa, hulluttele perheen kanssa. Pura viriketulvaa yhdessä tekemällä ja nauramalla.
- Viettäkää lomalla yksi #ruudutonpäivä tai edes ilta. Kerro somessa olevasi tauolla ja haasta muutkin mukaan. Kohtaa perhe ja kaverit kasvokkain.
Lue lisää:
Ruutusopimus perheille: http://www.neuvokasperhe.fi/materiaalit/ruutusopimus-perheille
Miten hallita viriketulvaa?: http://www.neuvokasperhe.fi/perhearki/miten-hallita-viriketulvaa
Ruutuaika: http://www.neuvokasperhe.fi/perhearki/ruutuaika
Lisätietoja ja haastattelut: Anne Kuusisto, Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Neuvokas perhe
Yksi elämä -terveystalkoot
puh. 040 5914222, anne.kuusisto@sydanliitto.fi
Neuvokas perhe tukee lapsiperheiden hyvinvointia ja antaa ideoita syömiseen, liikkumiseen ja perhearkeen. Neuvokas perhe on osa Yksi elämä -terveystalkoita, joiden tavoitteena on terveempi Suomi ja mukana ovat Suomen Sydänliitto, Aivoliitto ja Diabetesliitto.
www.neuvokasperhe.fi löytyy tietoa ja tukea kaikille lapsiperheille sekä asiallista tietoa lasten ylipainosta. Neuvokas perhe -menetelmä elintapaohjaukseen neuvola- ja kouluterveydenhuoltoon on käytössä yli 100 Suomen kunnassa, joka on noin kolmasosa Suomen kunnista.