Ohita

Uutisarkisto

  • ​Uudenvuoden ennuste

    ​Uudenvuoden ennuste

    Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tai pitänee muotoilla muodikkaan sukupuolineutraalisti: Vuodet eivät ole sukua keskenään. Ovat vuodet miten erilaisia tahansa, rohkenen ennakoida alkanutta vuotta 2018 aiempien vuosien perusteella. Ennusteeni saattaa tosin toteutua vasta keväänkorvalla 2019. Ennusteeni koskee uutta alkoholilakia.

  • Helsingissä ulkoilumahdollisuuksia on parannettu mm. kehittämällä pyörätieverkostoa. Kuva Tiina Eloranta

    ​Neljä vuodenaikaa – terveydeksi

    Luonto tekee meille hyvää. Sen terveysvaikutuksista on viime aikoina saatu yhä vankempaa tutkimusnäyttöä. Luonnon vaikutukset näkyvät mm. verenpaineessa ja sydämen sykkeessä. Huomion arvoista on se, että luonnon terveysvaikutukset eivät selity yksin fyysisen aktiivisuuden lisääntymisellä. Vuonna 2018 sydänyhdistysten ja latuyhdistysten yhteisenä teemana on ulkoilu terveyden voimavarana.

  • ​Sydämellä 60 vuotta

    ​Sydämellä 60 vuotta

    Lukijat tekevät Sydämen. Osa teistä on ollut mukana vasta muutaman numeron, osa paljon kauemmin. Ehkä jonkun kotiin Sydän on tullut vuodesta 1958 saakka? Jokaisen antama palaute on yhtä tärkeä.

  • Sydän Chat tarjoaa sairastuneille vertaistukea verkossa

    Sydän Chat tarjoaa sairastuneille vertaistukea verkossa

    Vertaistuen tarjoaminen on sydänyhdistysten ydintoimintaa. Sydänliitto on käynnistänyt viime keväänä uuden vertaistuen muodon, verkkokeskustelun eli Sydän-chatin. Sähköiset palvelut ovat entistä enemmän osa kansalaisten arkea, joten myös vertaistuen on pysyttävä kehityksessä mukana.

  • ​Nautinnollista ulkoliikuntaa

    ​Nautinnollista ulkoliikuntaa

    Sepelvaltimotautia sairastavalle suositellaan säännöllistä liikuntaa. Se vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen ja veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, auttaa hallitsemaan painoa, virkistää ja rentouttaa. Sen avulla voi hoitaa sairautta. Ulkoliikunta ja etenkin luonnossa liikkuminen on mitä parhainta liikuntaa sepelvaltimotauti sairastavalle, kun huomioi oman sairautensa.

  • Geeniterapiaa tutkitaan sydänsiirteen hyljintäreaktioiden vähentämiseksi.

    Geeniterapiasta apua sydänsiirteen hyljintäreaktioihin

    ​Räätälöidyt virukset pystyvät kuljettamaan geenejä, jotka toimivat kudoksissa sydänsiirteen hyväksi, selviää LT Alireza Raissadatin väitöstutkimuksesta. Viruslajista riippuu, kannattaako ne esimerkiksi ruiskuttaa siirrettävän sydämen sepelvaltimoon, vai antaa suonensisäisesti siirteen luovuttajalle.

  • Kunniamaininta osallistumisesta työelämän terveystalkoisiin ojennettiin eduskunnan edustajille 13.12.

    ​Eduskunta kunnostautui työelämän terveystalkoissa

    Yksi elämä -terveystalkoiden ensimmäisen kuuden vuoden jakson päättyessä palkittiin hankkeen innostamia toimijoita. Eduskunta palkittiin kunniamaininnalla osallistumisestaan työelämän terveystalkoisiin.

  • Kuva Johannes Romppanen.

    ​Laiskahko kilpirauhanen voi suojata sydäntä

    Hollantilaistutkijat kyseenalaistavat nykyiset kilpirauhastoiminnan raja-arvot. Mielipiteensä he perustavat tuoreeseen tutkimukseensa, jonka mukaan mittauksissa normaalirajoissakin toimiva kilpirauhanen heijastuu elinikään ja sydänsairastavuuteen.

  • Ensimmäistä sydänsiirtoa havainnollistettiin vuoden 1968 ensimmäisessä Sydämssä oheisen piirrossarjan avulla.

    ​50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta

    Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan lisäksi joulukuun alkuun osuu meille monille toinenkin tärkeä syntymäpäiväjuhla. Maailman ensimmäisestä sydänsiirrosta tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta 3. päivä joulukuuta.

  • Paperille muodostuu viivaa. Kuva: Tiiu Kaitalo

    Sivellin käteen ja tekemään

    Hämeenmaan sydänpiirin järjestämällä viikonloppukurssilla pensselit jättivät jälkeä ja taideteoksia syntyi. Ohjaaja Paula Rusokallio vei osallistujat parituntiselle matkalle taiteen ääreen. Työpajassa osallistujat nauroivat ja yllättyivät, siirsivät tunteet paperille. Rusokallio korostaakin, että tärkeintä on luovuuden synnyttämä matka.

Näytä lisää