Ohita
Helsingissä ulkoilumahdollisuuksia on parannettu mm. kehittämällä pyörätieverkostoa. Kuva Tiina Eloranta
Helsingissä ulkoilumahdollisuuksia on parannettu mm. kehittämällä pyörätieverkostoa. Kuva Tiina Eloranta

Blogikirjoitus -

​Neljä vuodenaikaa – terveydeksi

Luonto tekee meille hyvää. Sen terveysvaikutuksista on viime aikoina saatu yhä vankempaa tutkimusnäyttöä. Luonnossa oleskelu ja liikkuminen auttavat palautumaan stressistä ja parantavat mielialaa. Luonnon vaikutukset näkyvät mm. verenpaineessa ja sydämen sykkeessä. Huomion arvoista on se, että luonnon terveysvaikutukset eivät selity yksin fyysisen aktiivisuuden lisääntymisellä.

Jo varttitunnin oleskelu metsässä tai puistossa näkyi alentuneena verenpaineena pääkaupunkiseudulla toteutetussa tutkimuksessa, jossa koehenkilöiden stressistä palautumista ja elpymistä verrattiin metsässä, puistossa ja ydinkeskustassa oleskelun ja liikkumisen aikana. Kosketus luontoon vahvistaa myös immuunijärjestelmäämme.

Luontoreseptillä annos hyvää oloa säännöllisesti

Liike on lääke, niin myös luonto. Näiden kahden yhdistelmä se vasta ihmepilleri onkin. Lääkärit kirjoittavat lääkereseptejä. Hyvä niin, onhan lääkkeillä tärkeä paikkansa sairauksien hoidossa ja riskitekijöiden hallinnassa. Terveydenhuollon ammattilaisten ja hyvinvointivalmentajien työkalupakin soisi sisältävän myös luontolähetteen tai ulkoilureseptin. Vaihtoehtovalikossa voisi olla ulkoilupaikka: aarnimetsä, lähipuisto, järvenranta tai vaikkapa lakkasuo. Myös ulkoiluseuran voi määrittää. Milloin tarvitsee metsän rauhaa olla ihan itsekseen läsnä omien ajatustensa kanssa. Matkaseuraksi voi toki halutessaan ottaa mukaan eläinystävänsä. Luontoretki voi olla paikka parisuhteen vahvistamiselle tai virkistävä tapa irrottautua arjesta ystäväporukan kanssa. On elämäntilanteita, jossa ulkoilu luonnossa voi olla mitä parhainta vertaistukea samaa kokeneiden ryhmässä. Muun muassa Sipoossa terveyskeskus on järjestänyt hyvin tuloksin luontokävelyitä tyypin 2 diabeetikoille ja lievästi masentuneille.

Suomen luonnon päivää vietetään 25.8. jolloin monen mielestä luonto on parhaimmillaan. Kesää ja vihreyttä on vielä jäljellä, elonkorjuu marjastus- ja sienestyskausineen käynnissä. Suomen luonto on läsnä kuitenkin läpi vuoden. Talveen rakastunut löytää ulkoilumahdollisuudet järven jäältä luistimilla, lumisesta metsästä hiihtoladuilta tai hiljaiselta sivutieltä potkukelkan kanssa. Raikkaan ulkoilma-annoksen voi saada yhtä hyvin pilkkijakkaralla istuen tai lumiukkoa rakennellen. Keväällä kaivetaan polkupyörät esiin, käydään lasten kanssa lähipurolla ihastelemassa leskenlehtiä tai rapsutellaan mökkipihan nurmikkoa. Kesällä soudetaan, uidaan ja kalastetaan. Syksy on marja-, sieni- ja ruskaretkien aikaa, haravointia ja kumisaapaskeliä. Yksi bongaa lintuja, toinen kedon kukkasia. Vaihtoehtoja riittää. Niistä kukin voi löytää oman tapansa saada hyväkseen luonnon terveysvaikutukset. Niitä ei kuitenkaan saavuteta kuuriluonteisina terveyssuorituksina. Yksi elämä -terveystalkoiden tapaan – nautitaan päivittäin.

Polulle sydämellä

Vuonna 2018 sydänyhdistykset toimivat yhdessä latuyhdistysten kanssa. Yhteisenä teemana on ulkoilu terveyden voimavarana. Mielenkiintoista on seurata sitä toiminnan kirjoa, mitä teemasta irtoaa. Luonto voi löytyä yllättävän läheltä – myös kaupungista.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Marjaana Lahti-Koski

Marjaana Lahti-Koski

Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry +358503591211

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).