Blogikirjoitus -
Nautinnollista ulkoliikuntaa
Sepelvaltimotautia sairastavalle suositellaan säännöllistä liikuntaa. Se vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen ja veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, auttaa hallitsemaan painoa, virkistää ja rentouttaa. Sen avulla voi hoitaa sairautta.
Jotta liikunta olisi miellyttävää ja sujuvaa, liikuntahetki on hyvä aloittaa ja päättää maltillisesti tai alkuverrytellen. Beetasalpaajalääkitys hidastaa sykkeen nousua liikunnan alussa ja vauhdikas aloitus voi tuoda yllätyksenä äkillisen väsymyksen. Samoin liikunnan päättäminen jäähdytellen estää nopean verenpaineen laskun ja mahdollisen siihen liittyvän huimauksen tunteen. Liikunnan vauhdikkuuden voi valita omien tuntemuksien mukaan. Tavoitteena on liikkua reippaasti jopa hengästyen, hikoilleen ja ilman oireita. sopivasts liikunnan tehosta kertoo hyvä olo liikunnan aikana ja sen jälkeen. Jos kuitenkin ilmenee oireita, matkassa mukana oleva nitrovalmiste on apuna.
Ulkoliikunta ja etenkin luonnossa liikkuminen on mitä parhainta liikuntaa sepelvaltimotauti sairastavalle, kun huomioi oman sairautensa. Kovalla pakkasella, helteellä tai kovin tuulisella säällä tai raskaassa maastossa voi keventää liikunnan tehoa.
Äkilliset lämpötilavaihtelut lisäävät sydämen työmäärää. Tämän takia verenpaine ja syke nousevat mentäessä saunasta suoraan uimaan tai hankeen. Lämpötilanvaihtelua lieventää jäähdyttely ennen uimista tai hankeen menemistä. Saunan jälkeen suihku kannattaa aloittaa alavartalosta.
Kylmä kuormittaa elimistöä samalla tavalla kuin raskas fyysinen työ. Viimaindeksin mukaan kovalla tuulella (10 m/s) esimerkiksi -10 astetta vastaa -29 asteen tyyntä pakkasta. Talvella kannattaa pukeutua tuulta pitäviin vaatteisiin ja pukea elimistön ääriosat niin, ettei tarvitse palella. Sisään hengitettävää ilmaa voi lämmittää kaulahuivilla tai korkealla kauluksella. Pakkasessa tehdyt lumityöt voivat vastata raskaudeltaan nopeaa kävelyä, hiihtoa ja raskaita puutarhatöitä. Lumityöt kannattaa aloittaa rauhallisesti, välttää ponnistuksia ja tauottaa työtä välillä.
Myös kuuma ilma kuormittaa verenkiertoelimistöä liikunnan aikana. Lämmön haihduttamisen takia elimistön on kuljetettava verta elimistön sisäosista pintaosiin, mikä nostaa sykettä ja lisää sydämen työtä. Kesällä ulkoilua ja lenkkeilyä on turvallisinta harrastaa aamulla tai illalla, kun ilma on viileämpää. Sydänsairaan on hyvä välttää etelänmatkailua kuumimpina vuodenaikoina.
Pitkät ja jyrkät mäet ja kallioiden kiipeämiset voivat olla haastavia sepelvaltimotautia sairastavalle. Silloin auttaa maltillinen vauhti mäessä ja hetken levähdys puolivälissä mäkeä tai kokonaan vaihtoehtoinen reitti.
Lääkkeet tulee ottaa lääkärin määräyksen mukaan riippumatta liikunnasta. Jos liikkuminen tuntuu hankalalta, tulee asiasta kertoa lääkärille, joka voi säätää lääkeannoksen sopivammalle tasolle.
Sepelvaltimotautia sairastavalle suositellaan hyöty- ja arkiliikuntaa, kestävyysliikuntaa ja lihasvoimaharjoittelua. Kävely kauppaan, pyöräily kirjastoon tai marjastus ovat hyviä esimerkkejä arkiliikunnasta. Reipas kävely, sauvakävely tai uinti kuvaavat hyviä vaikutuksia tuovaa kestävyysliikuntaa. Luonnon omassa kuntosalissa voi punnertaa puunrunkoa vasten tai vahvistaa reisilihaksia nousemalla kiveltä ylös seisomaan niin monta kertaa, että reisissä tuntuu. Luonnossa kulkiessa saa samalla ilmaisen tasapainoharjoituksen.
Annukka Alapappila