Ohita
Sairastumisen jälkeen Eija Kaski on alkanut katsoa tuttuja asioita uusin silmin.
Sairastumisen jälkeen Eija Kaski on alkanut katsoa tuttuja asioita uusin silmin.

Blogikirjoitus -

Heartbeats: Systeemin pyörteissä

Minulla oli hauska naapuri joitain vuosia sitten. Hän tuli vaatimaan taloyhtiön hallitukselta sisäkattojensa maalausta, koska ”ollaan jo vuosia maksettu yhtiövastiketta, muttei koskaan ole saatu mitään!” Juu ei. Paitsi lämmintä tupaan, vettä hanasta, jätehuollon, postin luukkukannon ja pihatyöt näin isoimmat mainitakseni. Vähän samanlaiseen ajattelumalliin itsekin on kuitenkin tullut vajottua kiukutellessani kohtalaisista tuloveroistani. Verottaja rosvoaa minua kohtuuttomasti!

Näkökulma härkään muuttuu, kun joutuu itse areenalle. Kun kaaduin ilman varoitusta tajuttomana kammiotakykardiassa eteisemme lattialle, oli tosi kyseessä. Mieheni soitti nopeasti hälytyskeskukseen. Tästä alkoi toimintaketju ja ammattilaisten saumaton yhteistyö, joka pelasti henkeni. Hälytyskeskus opasti puhelinyhteydessä miestäni elvytyksen aloituksessa. Ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli paikalla 7 minuutissa ja sitä seurasi pian toinen ambulanssi paikalle. Vain hetkeä myöhemmin lensi helikopteri pihaamme kuljettaen ensihoitolääkärin kotiimme. Minut defibrilloitiin kahdesti ja kun tilani rauhoittui, matka jatkui TAYSiin, jossa professoritason erikoislääkäri jatkoi hoitoani ja jo samana iltana minulle suoritettiin koronaariangiografia muiden tutkimusten ohella.

Tehohoidossa kului kaksi päivää, jonka jälkeen vietin sydänvalvonnassa ja -vuodeosastolla useita viikkoja. Minua hoitivat erikoislääkärit, jotka ovat opiskelleet alaansa vähintään 12 vuotta. Heidän ammattitaitonsa lisäksi käytettävissäni oli laadukkaat resurssit, koneet ja laitteet sekä hoitohenkilökunta, joka huolehti hyvinvoinnistani. Minut tutkittiin läpikotaisin ja minulle löytyi pian diagnoosi.

Kotiuduin sydämentahdistimen ja etäseurantalaitteen kanssa. Tahdistimeni valvoo sydäntäni tauotta ja defibrilloi minut tarvittaessa. Se lähettää tiedot päiväni kulusta joka yö serverille jonnekin päin Eurooppaa ja jos voinnissani on huolestuttavaa, hoitava kardiologini saa siitä hälytyksen ja tiedon heti seuraavana aamuna. Isoveli valvoo 24/7. Minulla on hengenpelastaja jatkuvasti mukanani ja turvallinen olo.

Maksoin tästä lystistä ja viikkojen täysihoidosta TAYS:ssa 743 euroa. Pidän summaa kohtuullisena, sillä esimerkiksi perushotellissa tällä rahalla yöpyisi hädin tuskin 5 yötä. Ja vain pelkällä aamiaisella. Maksamani summa on tietenkin vain murto-osa todellisista kuluista. Jo pelkkä parin päivän tehovierailuni maksoi 3 700 euroa, vaikka minä vaan pötkötin hiljaa unessa pedissäni. Koko lasku hoidostani syksyllä 2014 kuntalaskutuksessa oli kaikkiaan 50 763 euroa.

Kävin joulun alla tyttäreni kanssa Pirkanmaan pelastuslaitoksella kiittämässä hyvästä työstä. Vein pellillisen joulutorttuja pienenä kiitoksena henkeni pelastamisesta. Sain yllättyneen vastaanoton, tämä oli kuulemma poikkeuksellista. Valituksia tulee enemmän ja jälkipyykkinä on tullut jopa reklamaatio ja korvausvaade repeytyneistä vaatteista, kun potilaan rintakehä on jouduttu hätätilanteessa nopeasti paljastamaan hoitotoimenpiteitä varten. Asian voi nähdä niin monesta eri kulmasta.

Kritiikki on tärkeää, jotta asioita voidaan kehittää paremmiksi. Parannettavaa riittää ja epäkohtiakin löytyy. Sairauden väsyttämänä ärsyttää, kun poliklinikkamaksu nousee, hoito välillä takkuaa ja lääkäreiden kieltäkään ei aina ymmärrä. Mutta väitän, että isossa mittakaavassa moni asia on Suomessa vielä tosi hyvin. Sairaudesta ei kukaan joudu perikatoon ja kadulle, jokainen meistä hoidetaan huolimatta varallisuudesta tai sairasvakuutuksista. Talouteni ei romahtanut sairastumiseen, vaikka en töihini voinutkaan enää palata. Tulotaso toki tippui paljonkin, mutta ei kai voi olettaakaan, että kotiin maksetaan yhtä paljon, kuin raakasti töitä painaessa. Jos reilut 15 vuotta ehdin maksaa reippaasti veroja, systeemi kannattelee nyt minua. Eläkettänikin verotetaan kohtuullisesti, mutta en enää nurise, sillä saan joka pennille vastinetta. Minulla nimittäin on loistava hoitotiimi takanani ja he tekevät superhyvää duunia pitääkseen minut ja muut kaltaiseni hengissä! 

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).