Ohita
Ruoka kallistuu - Täsmävinkit lapsiperheiden helppoon ja halpaan ruoanlaittoon

Tiedote -

Ruoka kallistuu - Täsmävinkit lapsiperheiden helppoon ja halpaan ruoanlaittoon

Ruuan kallistuminen tuntuu myös lapsiperheissä, joissa ruokaa pitää olla tarjolla usein ja monipuolisesti. Mitä syötävää sitä keksisi lasten kurniviin vatsoihin, nopeasti ja edullisesti? Vanhemmat haluavat tarjota lapsille terveellistä ruokaa, mutta myös sellaista, että jaksaa leikkiä, oppia ja harrastaa. Tässä arkea helpottavia ja taloudellisia vinkkejä.


Kokkaa paljon kerrallaan ja laske rimaa

Kun kokkaat, kokkaa isosti, vinkkaa Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara. Tee lasagnea, pastakastiketta tai sosekeittoa tupla- tai triplamäärä, ja laita osa ruoasta pakastimeen. Pakastetun ruoan hienous piilee siinä, että sitä voi sulattaa myös lapset itse.

Perunoita ja pastaa kannattaa kerralla keittää reilu kattilallinen, jolloin samalla tulee valmistaneeksi pääraaka-aineen esimerkiksi seuraavan päivän pyttipannuun tai ruokaisaan salaattiin. Kun ruokaa löytyy aina valmiina, myös impulsiivisten ja suunnittelemattomien kauppareissujen tarve pienenee.

Myös hyvän aterian määritelmää kannattaa miettiä uudestaan. Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain proteiinipitoista ja jotain hiilihydraattipitoista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aterialla on porkkanaa, täysjyväpastaa ja raejuustoa. Tai leipää, kalapuikkoja leivän väliin ja kylkeen kurkkuviipaleita.

Helposti terveellistä

Entäpä miten taata ruoan terveellisyys ja monipuolisuus kiireen keskellä? Kara huomauttaa, että jo muutamalla yksinkertaisella asialla voi vaikuttaa kokoa perheen ruoan terveellisyyteen.

Kasvikset. Pyri siihen, että joka aterialla on jotain kasvista. Satokautenaan kasvikset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan. Perunat, porkkanat, kurkku, tomaatit, marjat, omenat ja luumut ovat nyt parhaimmillaan. Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin! Lohkotut erilaiset kasvikset ovat myös mainio välipala kotiin tulevalle koululaiselle: pahin nälkä taittuu ja kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta.

Sydänmerkki. Toinen helppo keino terveellisempiin valintoihin on Sydänmerkki. Sydänmerkki-tuotteet ovat aina omassa tuoteryhmässään terveellinen vaihtoehto ja näin pienillä valinnoilla voi vaikuttaa koko perheen ruoan ravitsemuslaatuun. Valitse siis kaupassa sydänmerkki-leipä, -jogurtti tai murot.

Löydät helposti erilaiset Sydänmerkki-tuotteet Sydänmerkin tuotehausta: sydanmerkki.fi/tuotteet

Osta valmista

Arkiruokailussa vain itsetehty on hyvää – myytti kannattaa rikkoa. Kauppojen valmisruoissa ja puolivalmisteissa on paljon loistavia ja huokeita vaihtoehtoja. Tässä suosikkejamme:

  • Purkkihernekeitto. Arjen pelastaja, terveellinen ja tavallisesti lasten mieleen. Halpa. Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä.
  • Kalapuikot ja pinaattiletut. Helppo ja nopea, yleensä suosittua lasten parissa. Kaikenlaisia pihvejä ja puikkoja täydentävät kasvislohkot ja tarvittaessa peruna, pasta tai leipä.
  • Tortillalätty. Lätty itsessään ei ole järin ravitsevaa ruokaa, mutta sen sisälle voi pistää melkein mitä tahansa: kasviksia, tuoreita tai kypsennettyjä, puikkoja, pihvejä pyöryköitä, edellisen päivän kastikkeenjämät, samoin kuin juustonkannikat. Kokeilla myös kuumentaa tortilla pannulla, laita täytteet sisään ja toinen lätty kanneksi.


Muista myös tämä!
Yhdessä syöminen on arvokasta. Vaikka joskus vanhemmista tuntuu vaikealta saada koko perhe yhtä aikaa ruokapöydän ääreen, siihen kannattaa pyrkiä mahdollisimman usein. Pöydän ääressä kohdataan ja luodaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Ja pyri rakentamaan mieluummin rentoa tunnelmaa haarukallisten laskemisen sijaan. Myönteinen ilmapiiri syntyy kehuista, kannustamisesta ja hyvistä kysymyksistä. Mikä on ollut sinun päivässäsi parasta?

Lue lisää ruokaoppimiseen kannustavasta ilmapiiristä: neuvokasperhe.fi/artikkeli/hyvan-mielen-ruokapoyta


Iloisia ruokahetkiä kaikkiin koteihin! 😊

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin. Lue lisää: https://www.sydanmerkki.fi/

Neuvokas perhe tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin.
Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Neuvokas perhe on osa
Suomen Sydänliiton toimintaa. Lue lisää: https://neuvokasperhe.fi/

Yhteyshenkilöt

Anna Kara

Anna Kara

Asiantuntija, Sydänmerkki Sydänmerkki +358 50 379 6338
Taina Sainio

Taina Sainio

Kasvatuksen ja opetuksen asiantuntija Sydänliiton Neuvokas perhe +358 40 5360472

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).