Ohita
Kuva Tiina Eloranta.
Kuva Tiina Eloranta.

Blogikirjoitus -

​Bongaa deffa! Etsi sydäniskuri!

Defibrillaattori eli kotoisammin ”defi” tai” deffa” pelastaa ihmishenkiä. Suomessa tapahtuu vuosittain sairaalan ulkopuolella keskimäärin 85 sydänpysähdystä 100 000 asukasta kohti. Deffalla tapahtuva elvytys pelastaa henkiä tehokkaammin kuin perinteinen paineluelvytys. Sen käyttö on uusimmilla laitteilla myös helppoa, koska maallikkodeffa neuvoo selkeästi käyttäjäänsä.

Suomessa deffoja on selvästi vähemmän kuin esim. Ruotisissa. Tiettävästi meilläkin on kuitenkin jo noin pari tuhatta maallikoiden käyttöön suunniteltua deffaa julkisissa tiloissa tai työpaikoilla. Niistä vain 600 on rekisteröity julkisesti, joten on sangen mahdollista että sydänpysähdys tapahtuu paikassa, jossa deffa olisi kulman takana, mutta josta kukaan hädän hetkellä paikalla oleva ei tiedä.

Deffoja on siis liian vähän, eikä niitä löydä läheskään aina rekisteristä, eikä ihmisiä ole riittävästi neuvottu ja rohkaistu käyttämään niitä. Tämä on oikeasti huono tilanne. Siksi Sydänliitto on mukana Bongaa defi -kampaajassa, josta kerrotaan tämän lehden Yksi elämä -osuudessa lisää.

Sydänliitto on tehnyt deffa-työtä jo pitkään. Mm. hallituksen jäsenemme ovat olleet asiassa viime aikoina ahkeria. Liiton hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Liljeroos lahjoitti deffan Tampereen kaupungille syntypäivänsä yhteydessä. Johanna Heikkilä yhdessä Keksi-Suomen Sydänpiirin kanssa on saanut myönteisen rahoituspäätöksen maaseuturahastosta KanDee-projektille, jonka avulla deffojen yleisyyttä, tunnettavuutta ja käyttöä lisätään Keski-Suomessa. (Sivumennen sanoen, Johanna on todella hyvä EU-hankkeiden hakija ja vetäjä. Jos tarvitsette vinkkejä, kääntykää hänen puoleensa.)

Sydänliiton vuosikokouksessa, kun käsittelimme deffa-asiaa ensi vuoden toimintasuunnitelman yhteydessä, piti toinen varapuheenjohtajamme Anssi Sovijärvi tärkeän ja hauskan puheenvuoron, kun hän pohti defibrillaattori-sanan huonoa suuhun sopivuutta. Lähes mahdottomasti lausuttava tai muistettava sana saattaa oikeasti olla osasyy sille, ettei laitetta oteta omaksi. Deffa- ja defi-lempinimet taipuvat suuhun paremmin, mutta kuulostavat nekin aika vierailta. Anssi ehdotti kokousväelle, että ottaisimme käyttöön uudissanan sydäniskuri. Sydäniskuri on paitsi iskevä termi myös kuvaava, sillä laite antaa elvytettävälle hoitavan tasavirtaiskun, jolla poistetaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö.

Sydäniskuri on hieno nimi. Jotta laitteen suuri merkitys ja helppo käytettävyys alkaisi kiinnostaa ihmisiä, niin muitakin suuhun sopivia nimiehdotuksia otetaan vastaan. Voisimme myöhemmin järjestää asiasta nimikilpailunkin, mutta keskitytään nyt ensin tämän vuoden 112-päivästä ensi vuoden alun 112-päivään kestävää Bongaa defi -kampanjaan ja mietitään sitten, mitä seuraavaksi.

Sillä eihän se nyt niin voi olla, että Suomessa ihmishenki on halvempi kuin Ruotsissa. Jonkun sortin maaotteluhenki on saatava päälle, että defibrillaattoreita saadaan Suomeen lisää. Maaseudulla kyse on erityisen suuresta asiasta, koska deffan avulla pystytään huomattavasti vähentämään sitä eriarvoisuutta, joka johtuu ensihoidon odotusaikojen pituudesta.

Hyvää 112-päivää ja siitä sopivasti alkavaa joulun aikaa!

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Tuija Brax. Kuva Tiina Eloranta.

Joskus kaukaa näkee tarkemmin

Täytyi matkustaa Wiesbadeniin ymmärtääkseen, että Pekka Puska on maailmanluokan sankari. Tämä tapahtui toissa keväänä, kun uunituoreena Sydänliiton pääsihteerinä matkustin ensimmäistä kertaa Euroopan Sydänverkoston kokoukseen Saksaan.

Tuija Brax. Kuva Tiina Eloranta.

Sulassa sovussa

Linnut tunnistavat, että on aikoja, jolloin riitely heikentää kaikkien osapuolten selviytymismahdollisuuksia ja vastaavasti sopu edistää jokaisen etua. Kuluneen talven jäljeltä en voinut välttyä ajatukselta, että kunpa me ihmisetkin osaisimme nähdä, milloin riitely vain pahentaa asioita tai ainakin, mikä ero on rakentavalla ja repivällä riidalla.

Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. Kuva Tiina Eloranta.

Olohuonetentti – itsenäisyyden juhlavuoden uusi terveysteko

Vuoden 2017 aikana Yksi elämä -terveystalkoot leviää laajemmalle ja syvemmälle kuin koskaan. Työ on jo varsinkin viime vuonna tuottanut valtavan määrän terveyskontakteja, -tapahtumia, -viestintää ja -tekoja. Nyt itsenäisyytemme juhlavuonna aktivoimme kuntavaaleihin sekä ehdokkaita että äänestäjiä olohuonetenttien avulla.

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).