Tiedote -
Valtakunnallinen perhetutkimus: Pohjois-Karjalassa perheet kokevat saavansa muuta Suomea enemmän tukea omalta perheeltään ja neuvolasta
Sydänliiton Neuvokas perhe toteutti yhdessä Taloustutkimuksen kanssa valtakunnallisen perheiden hyvinvointikyselyn. Kyselyllä haluttiin selvittää, miten lapsiperheissä voidaan juuri nyt. Marraskuussa 2020 tehtyihin kyselyihin vastasi yhteensä 3863 lapsiperheiden vanhempaa. Valtakunnallisten tulosten lisäksi tulokset eriteltiin Pohjois-Karjalassa, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Valtakunnalliset tulokset paljastivat, että Suomessa lapsiperheissä voidaan keskimääräisesti melko hyvin. Toisaalta vähävoimavaraisilla perheillä arjen hyvinvoinnin ja elintapojen haasteet kasautuvat. Pohjois-Karjalassa suurimmat erot valtakunnallisiin tuloksiin löytyivät perhearjen tuen lähteisiin liittyvissä aiheissa. Koronan vaikutukset lapsiperheiden arkeen olivat Pohjois-Karjalassa linjassa valtakunnallisten tulosten kanssa. Koronavirustilanne on vaikuttanut perheen hyvinvointiin yli kolmanneksella vastaajista vähintään melko paljon.
Pohjois-Karjalan vanhemmat saavat muuta Suomea enemmän tukea omalta perheeltä ja neuvolasta. Lapsen painonhallintaan toivotaan tukea muuta Suomea enemmän neuvolasta, 36%, ja varhaiskasvatuksesta, 21%. Lapsiperheiden vanhemmat kaipaavat lapsensa painonhallinnan tueksi erityisesti psykologista tukea ja verkkovalmennusta.
”Perinteisiin tukimuotoihin on panostettava ja kehitettävä uudenlaista digitaalista tukea. Perhelähtöinen ja moniammatillinen työ on tärkeää”, kertoo Anita Lindevall, neuvolatoiminnan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylihoitaja Siun sotesta.
Järjestöjen palveluihin osallistuminen on Pohjois-Karjalassa muuta Suomea vähäisempää. Peräti 64% vastanneista vanhemmista ei osallistu järjestöjen toimintaan. ”Osana Neuvokas perhe -toiminnan, Pohjois-Karjalan lasten ylipainon ja lihavuuden hoitoketjun sekä Tulevaisuuden sote-keskushankkeen kehitystyötä kehitämmekin tänä vuonna järjestötarjotinta, jotta järjestöjen toiminta tulisi kaikille tutuksi ja olisi helposti kaikkien perheiden ulottuvilla”, kertoo Katri Räsänen, neuvolatoiminnan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon apulaisylilääkäri Siunsotesta.
”Kehitämme neuvokasperhe.fi-sivustojamme ja palveluitamme aktiivisesti, jotta ne yhä paremmin edistäisivät valtakunnallisesti kaikkien perheiden hyvinvointia. Tämän lisäksi pilotoimme Pohjois-Karjassa esimerkiksi verkkovälitteistä valmennusta, jossa keskitytään perheiden toivomiin aiheisiin, kuten vanhemmuustaitoihin, elintapoihin ja arjen muutostoiveisiin”, täydentää Elisa Luomaranta, terveyden edistämisen koordinaattori Suomen Sydänliitosta.
Pohjois-Karjalassa panostetaan lapsiperheiden hyvinvointiin. Maakunta on yksi neljästä maakunnasta, jossa moniammatillisessa yhteistyössä kehitetään arjen tukea lasten ylipainoon osana Suomen Sydänliiton Neuvokas perheen STEA:n rahoittamaa hanketta. Koulutusten järjestämisen lisäksi hankkeessa panostetaan yhä paremman digitaalisen ja sosiaalisen median tarjoaman tuen kehittämiseen.
Lisätietoa tutkimuksesta:
Elisa Luomaranta
Terveyden edistämisen koordinaattori
Suomen Sydänliitto
elisa.luomaranta@sydanliitto.fi
p. 046 921 4820
Neuvokas perhe tuo iloa ja hyvinvointia perhearkeen. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apuna. Vinkkimme arjen valintoihin pohjautuvat tutkittuun tietoon. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.
Koska jokainen perhe on omanlainen ja omanlaisenaan juuri oikeanlainen.
Linkit
Aiheet
Kategoriat
Alueet
Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 65 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 210 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).