Tiedote -
Sydäniskurirekisterin tulevaisuus vaakalaudalla: ilman rahoitusta toiminta ei voi jatkua
Sydäniskurien rekisterin eli defi.fi-palvelun tarkoitus on mahdollistaa sydänpysähdyspotilaan lähettyvillä olevan sydäniskurin löytäminen ja hoidon nopea aloittaminen. Sydänpysähdystilanteessa sydäniskuri on ainoa laite, joka minuuttien sisällä käytettynä voi pelastaa hengen.
Palvelu on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton vuonna 2012 perustama. Sydänliitto vastaa palvelun ylläpitämisestä.
Tällä hetkellä yli 10 500 sydäniskurin rekisteri on jokaisen kansalaisen käytettävissä joko defi.fi-palvelussa tai Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksessa, johon sydäniskurien tiedot siirtyvät defi.fi-palvelusta. Maallikkokäyttäjien lisäksi defi.fi palvelee yhä lisääntyvässä määrin viranomaisia. Palvelua käytetään ensihoidon tilannekeskuksissa osana hyvinvointialueiden ensihoitopalvelua.
Vastuuta rekisterin ylläpidon rahoittamiseksi ei tunnu löytyvän
Neuvotteluja palvelun jatkuvuuden turvaamisesta on käyty pitkään eri hallinnonalojen kanssa. Defi.fi nähdään tärkeänä palveluna, mutta vastuunkantajaa resursoimiseen ei ole löytynyt. ”On kestämätön tilanne, jos ihminen menehtyy sen vuoksi, että lähimmän sydäniskurin sijaintia ei ole mahdollista selvittää”, sanoo Sydänliiton sydänturvallisuuden asiantuntija Mari Blek-Vehkaluoto.
Palvelun ylläpitämiseen ja kehittämiseen on saatu aikaisemmin STEA:n avustusta, mutta vuonna 2022 STEA lopetti rahoituksen perustuen valtioneuvoston asetukseen sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta (1059/2023, 2 §). Tämän asetuksen mukaan avustusta ei voida ilman erityistä syytä myöntää valtion, kunnan tai hyvinvointialueen vastuulle kuuluvien tehtävien rahoittamiseen.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi 15.11.2022 kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen, että tarkoitus on turvata toiminnan jatkuvuus siten, että ensihoitopalvelusta sote-uudistuksessa vastaavien hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kanssa selvitetään kestävä ja tietoon perustuva rakenne sydäniskurirekisterille.
Hyvinvointialueiden johtajat päättivät kokouksessaan 13.11.2024, että hyvinvointialueet eivät voi osallistua rekisterin rahoittamiseen.
Palvelun edellyttämä, mittaluokaltaan varsin maltillinen 50 000 euron vuosirahoitus on nyt valitettavasti väliinputoaja julkisen sektorin eri toimielimien näkökulmasta.
Palvelu joudutaan sulkemaan rahoituksen puutteen takia
”Sydänliitolla ei ole omaa rahoitusta palvelun ylläpitämiseen. Haemme edelleen joko julkista tai yksityistä rahoitusta palvelun ylläpitämiseksi. Valitettavasti joudumme sulkemaan palvelun vuoden 2025 aikana, mikäli rahoitusta ei löydy”, toteaa Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. Sydänliitto toivookin nyt apua eri tahoilta toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.
Lisätietoja defi.fi-palvelusta: Tiedotteen liitteenä löytyy faktatietoa sydänpysähdyksistä, maallikkoelvytyksestä ja sen kustannusvaikutuksista. Lisäksi lisää tietoa antaa Sydänliiton sydänturvallisuuden asiantuntija Mari Blek-Vehkaluoto, mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fitai 050 325 5633.
Pyydämme yksityishenkilöitä liittymään kuukausilahjoittajiksi osoitteessa sydan.fi/kuukausilahjoitus ja siten turvaamaan elintärkeän sydäniskureiden paikannuspalvelun jatkumista.
Etsimme yrityskumppaneita sydäniskureiden paikannuspalvelun rahoitukseen, yhteydenotot Eeva Hietalahti, eeva.hietalahti@sydanliitto.fitai 0405861919.
Linkit
Aiheet
Kategoriat
Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 14 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).