Ohita
Kuva: Sydänliitto
Kuva: Sydänliitto

Tiedote -

Rytmikorjaamolla on mahdollista korjata nyt myös sydämen rytmi – Suomen 5000. sydäniskuri rekisteröitiin Seinäjoelle


Suomen Sydänliitto on palkinnut 16.9.2021 Seinäjoen Rytmikorjaamon Suomen 5000:nnen sydäniskurin rekisteröinnistä defi.fi-rekisteriin. Rekisteri toimii lisäksi sydäniskureiden paikannuspalveluna, josta tiedot välittyvät myös Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellukseen. Palkinnon ottivat vastaan Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen – SELMU ry:n toiminnanjohtaja Marko Kivelä ja markkinointipäällikkö Annukka Heinämäki.

”Hieno ja hieman erilainen kunnia! Toivottavasti tärkeä asia saa tätäkin kautta huomiota ja muistuttaa mahdollisimman useaa elvytysosaamisen tärkeydestä”, kommentoi Kivelä.

Sydänpysähdystilanteessa sydäniskurin tehtävä on korjata sydämen rytmi takaisin normaaliin. Sydäniskurin käytön lisäksi elvytykseen kuuluu paineluelvytys, jossa painelun rytmillä on keskeinen merkitys. Musiikkitermein paineluelvytyksen oikea tahti on 100–120 biittiä minuutissa eli käytännössä noin 2 painallusta sekunnissa.

”Hienoa, että meillä on nyt tämä asia kunnossa. Rytmikorjaamon nimen yhteys sydäniskuriin ja elvytykseen ei rehellisesti sanottuna ollut tullut aiemmin mieleenkään”, toteaa Heinämäki. ”Voisi oikeastaan sanoa, että nimi velvoitti”, Heinämäki jatkaa.

Rytmikorjaamolla päätös sydäniskurin hankinnasta nousi klubi-illoissa työskentelevän henkilökunnan aloitteesta. Rytmikorjaamon tiloissa liikkuu arkipäivisin jo pelkästään lounasravintolan asiakkaita pitkälti toista sataa. Normaalina klubivuotena SELMU ry:n keikoilla ja muissa yleisötapahtumissa on parhaimmillaan käynyt lähes 40 000 henkilöä. SELMU ry:n lisäksi Rytmikorjaamon tiloissa toimii yli 35 yritystä.

Huomioiden, että sydäniskuri tulisi saada käyttöön 3–5 minuutissa sydänpysähdyksestä, hankittu laite saavuttaa hätätilanteessa kattavasti kiinteistön ja lähialueen toimijat.

”Sydäniskuri on tärkeä osa elvytystä, mutta vielä tärkeämpää on muistaa ensimmäisenä soittaa hätänumeroon 112 ja aloittaa paineluelvytys. Jos paikalla on paineluelvyttäjän lisäksi muita, he hakevat sydäniskurin paikalle paikantaen sen joko defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta”, kertoo Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto.

Sydänliitto antoi Rytmikorjaamolla elvytysvalmennusta ja opastusta sydäniskurin käyttöön palkitsemisen jälkeen.

Lisätietoja:

Mari Blek-Vehkaluoto, kehittämispäällikkö, Sydänliitto
mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi , p. 050 325 5633

Annukka Heinämäki, markkinointipäällikkö, SELMU ry
annukka@selmu.fi , p. 040 719 9118

Heidi Karjanlahti, toiminnanjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri
heidi.karjanlahti@sydan.fi , p. 040 587 5799

Anne Kettula, hankekoordinaattori, Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hanke
anne.kettula@sydan.fi , p. 050 540 5577

Lehdistökuvia
Tavoitteena yhdenvertaisesti sydänturvallinen Suomi
Mikä on sydäniskuri? - Sydänliitto (sydan.fi)

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 65 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 210 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilö/-t

Esa Takala

Esa Takala

Viestinnän tuottaja 050 565 1255
Mari Blek-Vehkaluoto

Mari Blek-Vehkaluoto

Kehittämispäällikkö Riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito +358 50 325 5633

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).