Ohita
KEHORAUHA: lapsen oikeus, aikuisten velvollisuus

Tiedote -

KEHORAUHA: lapsen oikeus, aikuisten velvollisuus

STM:n rahoittama hanke kutsuu kehorauhaturvaajiksi lapsen lähipiirin kaikki aikuiset

”Kuulen joka päivä, kuinka jonkun ulkonäköä haukutaan.” Lapsi 11 vuotta.

Lapsen terveen kehosuhteen tukeminen ulkonäkökeskeisessä maailmassa ei ole helppoa. Ylipainoisten lasten vanhemmat kaipaavat somessa heitetyn ”karsi herkut, lisää liikuntaa” -kommentin sijaan tukea perheen tilanteen ymmärtämiseen ja perheelle soveltuvien tapojen löytämiseen matkalla kohti arjen tasapainoa.Tähän tarvitaan kaikkia lapsen lähipiirin aikuisia.

Haaste on todellinen. Noin joka viides suomalainen perhe miettii lapsen painonnousua, kun 2–16-vuotiaista tytöistä ylipainoisia on n. 18 % ja pojista n. 27 % (THL 2022). Kesällä lapset altistuvat arvioiville katseille ja kommenteille uimarannalla, harrastuksissa ja lomamatkoilla.

– Lapsen arvokas keho -hankkeen tavoitteena on, että jokainen lapsi saisi kasvurauhan. Ja että yksikään lapsi ei tulisi kiusatuksi kokonsa tai ulkonäkönsä vuoksi. #Kehorauhanturvaajat-kampanja kannustaa lapsen lähipiirin kaikkia aikuisia ottamaan aktiivisen roolin lapsen kehorauhan edistämisessä, kertoo Lapsen arvokas keho -hankkeen hankevastaava Essi Jokinen.

#Kehorauhanturvaajat-kampanjan takana ovat Lapsen arvokas keho -hanke, Perhekuntoutuskeskus Lauste ja Sydänliiton Neuvokas perhe. Kampanjaan mukaan ovat jo lähteneet MLL, Martat ja Suomen Voimisteluliitto sekä tutkijoita, opettajia, terveydenhoitajia, harrasteohjaajia ja somevaikuttajia. lastenkuntoutus.fi/lapsenarvokaskeho/kehorauhanturvaajat


Jokaisella aikuisella on tärkeä rooli lapsen kehosuhteen tukemisessa

Jokainen aikuinen voi omilla teoillaan ja sanoillaan vaikuttaa siihen, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi omassa kehossaan.

– Lapsen kehosuhteen tukemisessa ja kehorauhan turvaamisessa vanhemmilla on päävastuu, mutta tärkeä rooli on myös sukulaisilla ja ystävillä, kasvatuksen ja terveydenhuollon ammattilaisilla sekä somen ja median vaikuttajilla. Jokaisella lapsen lähipiirin aikuisella, muistuttaa Essi Jokinen.

#Kehorauhanturvaajat-kampanjan sivustolle on koottu Lapsen arvokas keho -hankkeen aikana syntyneitä yhteistyön tuloksia. Niiden tavoitteena on tukea lapsiperheiden yhdessäoloa ja arjen aktiivisuutta, antaa aikuisille eväitä lapsen kehosuhteen tukemiseen sekä tarjota arjen työkaluja ja vertaistukea vanhemmille sekä ammattilaisille.

– Myös perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten on tärkeä pysähtyä miettimään omaa keho- ja ruokasuhdettaan sekä tunnistaa vastuunsa lasten terveen kehosuhteen tukemisessa. Se, millaisia toiminta- ja kehomalleja itse arvostamme, vaikuttaa aina myös asiakastilanteisiin. Kehorauha on hyvä ottaa esiin omassa työyhteisössä. Jokaisessa organisaatiossa on ihmisiä, jotka ovat kampailleet oman keho- ja ruokasuhteensa kanssa. On tärkeää miettiä millaista puhetta ja ympäristöä rakennamme, sekä lapsille että meille kaikille, toteaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Sydänliiton Neuvokas perheestä.

Kampanjasivulta löytyy Sydänliiton Neuvokas perheen tuottamia sisältöjä ja materiaaleja sekä perheille että ammattilaisille lapsen terveen kehosuhteen tukemiseen.

#Aikaorava liikuttaa lapsia jo ennen #Kehorauhanturvaajat-kampanjan elokuun starttia

Kouluun ja harrastuksiin palaavia lapsiperheitä tukeva #Kehorauhanturvaajat-kampanja starttaa toden teolla elokuussa. Lapsen arvokas keho -hanke innostaa jo kesälaitumilla lapsiperheitä omannäköiseen ja omaehtoiseen liikkumiseen.

– Kehitimme perheiden yhdessäoloon, ulkoiluun sekä arjen aktiivisuuteen uutta, innostavaa toimintaa. Vauhtia ja vinkkipähkinöitä koko perheen purtavaksi tarjoavaa Aikaorava-perhepeliä voi pelata aina uudestaan ja missä vaan: kesämökillä, lähimetsässä, mummolan pihapiirissä… Pelivälineiksi riittävät älypuhelimet ja oravakortit, kertoo Essi Jokinen. aikaorava.fi

– Olemme saaneet jo pilottivaiheessa paljon positiivista palautetta pelistä sekä lapsilta, vanhemmilta että lasten kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta, kertoo Essi Jokinen.

Liedon Ilmaristen koululla Aikaorava-peliä ehdittiin pelata jo toukokuussa. – Oppilaat olivat tosi innostuneita pelistä, jonka hienot oravahahmot herättivät lasten mielenkiinnon. Koulun näkökulmasta peli on monipuolinen ja tosi helposti varioitavissa moniin oppiaineisiin. Odotankin jo syksyä, että pääsen hyödyntämään Aikaorava-peliä eri tavoin eri oppitunneilla, kertoo Ilmaristen koulun koulunkäynninohjaaja Jenna Raitio.

Myös Vihdissä ovat ensimmäiset kesäleiriläiset ovat jo ehtineet tutustua peliin. –Testasimme Aikaoravaa 7–9-luokkaisten leirillä, ja peli oli oikea hitti! Tuumailin ensin, että onkohan liian lapsellinen, mutta ei pelkoa. Nuoret halusivat tehdä ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä uudet, haastavammat pelit. Jatkoon!”, kommentoi Vihdin nuorisopalvelujen erityisnuorisotyöntekijä Laura Naumanen.

Tutustu #Kehorauhanturvaajat-kampanjasivuun ja #Aikaorava-peliin. Tästä linkistä löytyvä kuvamateriaali ovat vapaasti median käytettävissä: Kampanjan kuvamateriaalit

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Lapsen arvokas keho -kehittämishanke, Essi Jokinen, hankevastaava essi.jokinen@aamospalvelut.fi, puh. 044 5730 352 (lomalla 8.7.–4.8.)

Sydänliitto Neuvokas perhe, Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija. anne.kuusisto@sydanliitto.fi, puh.. 040 591 4222

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Alla olevat sitaatit ovat Lapsen arvokas keho -kehittämishankkeen ryhmätoimintaan osallistuneiden lasten ja vanhempien kommentteja.

”Kuulen joka päivä, kuinka jonkun ulkonäköä haukutaan.” Lapsi 11 vuotta.

“Kunpa lapseni hyväksyttäisiin porukkaan sellaisena kuin hän on.”

“Mietin, uskallanko viedä lastani uuteen harrastukseen, koska pelkään että häntä kiusataan painon vuoksi.”

“Olen huomannut, että oma suhtautumiseni ruokailuun ja liikkumiseen vaikuttaa lapseen. Yhdessä tekeminen motivoi häntä.”

Alla olevat sitaatit ovat Lapsen arvokas keho -kehittämishankkeen ryhmätoiminnassa Aikaorava-peliä testanneiden perheiden kommentteja.

”Tykkäsin etsimisestä ja löytämisestä. Kiva kun sai viettää aikaa iskän kanssa.”

”Oli hauskaa sekä piilottaa että etsiä oravia. Jos lapsi innostuu, niin kaikki tekeminen on kivaa.”


Lähde: https://thl.fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/lapset-nuoret-ja-perheet/lasten-ja-nuorten-ylipaino-ja-lihavuus

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Lapsen arvokas keho -kehittämishanke tarjoaa tukea perheille, jotka miettivät 5–12-vuotiaan lapsen painonnousuun sekä ruokailu- ja liikuntatottumuksiin liittyviä asioita. Hankkeen tavoitteena on tukea lapsen kehotyytyväisyyttä ja itsetuntoa, tukea vanhemmuutta sekä vahvistaa perheenjäsenten myönteistä suhtautumista ruokailuun ja liikkumiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Lapsen arvokas keho -kehittämishanketta järjestöavustuksilla. https://lastenkuntoutus.fi/lapsille/lapsen-arvokas-keho-ryhmatoiminta

Lapsen arvokas keho -hanke on osa Perhekuntoutuskeskus Lausteen toimintaa Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluiden siirryttyä 1.6.2024 Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n palvelukokonaisuuteen. Lauste on yli 100-vuotias, voittoa tavoittelematon lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kokonaisvaltainen toimija sekä lastensuojelupalveluiden valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio. https://lauste.fi/

#Kehorauhanturvaajat-kampanjan Perhekuntoutuskeskus Lauste toteuttaa yhteistyössä Sydänliiton Neuvokas perheen kanssa.

Sydänliiton Neuvokas perhe tukee lapsiperheiden hyvinvointia ja antaa ideoita syömiseen, liikkumiseen, perhearkeen sekä lasten ylipainoon. Tarjoamme ammattilaisille menetelmän ja työvälineitä perheiden voimavarakeskeiseen elintapaohjaukseen, hyvinvointioppimiseen sekä kehosuhteen tukemiseen. Sisältömme pohjautuu tutkittuun tietoon. https://neuvokasperhe.fi

Yhteyshenkilöt

Essi Jokinen

Essi Jokinen

Hankevastaava Lapsen arvokas keho, Perhekuntoutuskeskus Lauste 044 5730 352
Anne Kuusisto

Anne Kuusisto

Lapsiperheasiantuntija Neuvokas perhe, Sydänliitto 040-5914222

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).