Uutinen -
Uusista lääkkeistä suojaa diabeetikon sydämelle
Yli puolet diabetesta sairastavista potilaista menehtyy sydän- ja verisuonitauteihin. Niiden takia moni diabeetikko menettää myös työkykynsä. Tutkimukset osoittavat, että uusilla diabeteslääkkeillä näitä sydänhaittoja voidaan merkitsevästi vähentää.
Tuoreen LEADER-tutkimuksen mukaan vakavien sydäntapahtumien ja ennenaikaisen menehtymisen vaara tyypin 2 diabetespotilailla väheni merkitsevästi, kun heidän hoitoonsa lisättiin liraglutidi-lääke Victoza.
Victoza on yli kuusi vuotta sitten markkinoille tullut glukagonin kaltaisen peptidi 1:n (GLP-1) johdos, joka vastaa 97-prosenttisesti ihmisen omaa GLP-1-hormonia. Pistoksena kerran vuorokaudessa mihin aikaan päivästä tahansa annosteltava lääke vaikuttaa vain verensokerin ollessa koholla. Diabeetikoillahan oma GLP-1-suolistohormonin toiminta on heikentynyt. Tätä nykyä tarjolla on jo useita ihmisen suolistohormonin kaltaisia GLP-1-lääkkeitä.
LEADER-tutkimus puhutti asiantuntijoita syyskuussa Münchenissä pidetyssä EASD-diabeteskokouksessa. Ensimmäiset tulokset tutkimuksesta julkaistiin kesällä New England Journal of Medicine -lehdessä.
Sydänkuoleman vaara väheni viidenneksellä
LEADER-tutkimuksessa oli mukana lähes 9 500 tyypin 2 diabetespotilasta eri puolilta maailmaa. Suomalaisia potilaita oli viideltä paikkakunnalta yhteensä 132. Potilaat olivat suuressa sydänriskissä, isolla osalla jo ennestään sydän- ja verisuonitauti. Keski-iältään 64-vuotiaiden potilaiden verensokeriarvot ja verenpaine olivat koholla ja potilaat olivat lihavia.
Kaikki potilaat saivat nykysuositusten mukaista lääkehoitoa diabetekseen, mutta tämän lisäksi puolet sai liraglutidia ja puolet lumevalmistetta. Potilaita seurattiin keskimäärin nelisen vuotta. Liraglutidi vähensi merkitsevästi eli yli viidenneksellä potilaiden riskiä kokea sydänkuolema. Myös sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriön vaara väheni.
Liraglutidi paransi potilaiden verensokeritasapainoa lumevalmistetta tehokkaammin. Lisäksi potilaiden munuaistoiminnan heikkeneminen hidastui. Liraglutidihoidossa myös potilaiden paino laski keskimäärin yli kaksi kiloa. Hoidolla oli lumevalmistetta hieman enemmän haittavaikutuksia. Ne olivat kuitenkin enimmäkseen lieviä ruoansulatuskanavan häiriöitä.
Hoitokäytännöt voivat piankin muuttua
Amerikkalainen professori Steven P. Marso on yksi johtavia LEADER-tutkijoita.– Nyt saadut ja tulossa olevat tutkimustulokset tulevat lähivuosina varmasti vaikuttamaan diabeteksen hoitokäytäntöihin, Marso vakuutti Münchenissä.
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Sydän- ja keuhkokeskuksen ylilääkäri Mika Laine katsoo ilolla uusien diabetes-lääkkeiden sydänhyötyjä. Hän itse kardiologina on jo pitkään tehnyt yhteistyötä diabetes-lääkäreiden kanssa.
- Diabeetikot ovat aina kardiologille haaste. Diabeetikoiden sydänriskit ovat muita suuremmat joka suhteessa. Hoitotulokset ovat heillä myös haasteellisemmat, olipa kyse pallolaajennuksesta tai muista toimenpiteistä.
Sydänsuojaa tarvitsevia on paljon
Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta ja heidän määränsä kasvaa lähes kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Suuri osa sairastaa tyypin 2 diabetesta, joka kansankielellä tunnetaan aikuistyypin diabeteksena. Suuri joukko potilaista sairastaa diabetesta tietämättään, sillä taudin alkuvaiheessa se ei erityisesti oireile.
Tyypin 2 diabetes on lisääntynyt paljolti väestön lihomisen ja liikkumattomuuden vuoksi. Myös väen ikääntyminen ja elinajan piteneminen ovat lisänneet sairastumista. Isolla osalla diabetespotilaista on useita sydän- ja verisuonitautien riskejä. Korkean verensokerin lisäksi heillä on monesti ylipainoa, verenpainetautia ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Yli puolet diabeetikoista menehtyykin sydän- ja verisuonitautiin.
Diabeetikon riski sairastua valtimonkovettumatautiin on kaksin–nelinkertainen muihin verrattuna. Sydänkohtauksen ja aivoverenkiertohäiriön riski on yli kaksinkertainen verrattuna niihin, jotka eivät sairasta diabetesta.