Uutinen -
Ulkoilu edistää iäkkäiden terveyttä myös syksyllä
Valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään vuosittain vanhustenviikon torstaina. Tänä vuonna ulkoilupäivä on 9.10, jolloin yhä useamman iäkkään toivotaan pääsevän nauttimaan luontokokemuksista. Uusimmat tutkimukset vahvistavat, että ulkoilu lisää terveyttä ja hyvinvointia.
Iäkkäiden valtakunnallista ulkoilupäivää vietetään lokakuussa, joka ei ole Suomessa kaikkein suosituinta ulkoiluaikaa. Ympäri maata järjestettävissä tapahtumissa halutaankin muistuttaa, että ulkoilu on hyvinvoinnin kannalta tärkeää säästä ja vuodenajasta riippumatta. Iäkäs tarvitsee ulos lähtemiseensä usein rohkaisua ja tukea - toista ihmistä.
- Perinteisen vanhustenviikon ulkoilupäivän tarkoituksena on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten ulkoilua turvallisessa seurassa vuoden jokaisena päivänä, kertoo suunnittelija Minna Säpyskä-Nordberg Ikäinstituutista.
Syksyllä iäkkäiden ulkoilu usein vähenee, vaikka ruskapäivät ja syyssateet tuovat elämyksiä ikäihmisillekin. Ulkoillessa tapaa vanhoja tuttuja ja uusiakin ihmisiä. Lenkin jälkeen ruoka maistuu ja unikin tulee helpommin.
Ideoita omaan ulkoilutapahtumaan
Monet järjestöt, yritykset ja julkinen sektori järjestävät ulkoilupäivänä vapaaehtoisvoimin tapahtumia, joiden ohjelmassa on vuosien mittaan ollut mm. luontopolkuja, liikuntarasteja, puistojumppaa ja penkkilenkkejä ja mukaan on kutsuttu myös lapsia ja nuoria. Heikommin liikkuvat pääsevät ulkoilemaan ystävän kanssa pyörätuolissa ja rollaattorin avulla.
Ideoita tapahtumien järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen saa Ikäinstituutin koordinoiman Voimaa vanhuuteen -ohjelman verkkosivuilta, jonne kootaan myös tapahtumien järjestäjien ilmoittamat ulkoilutapahtumat eri puolilla maata.
Aiemmin Iäkkäiden ulkoilupäivää on vauhditettu Vie vanhus ulos -haastekampanjalla, joka keräsi viime vuonna iäkkäille yli 20 000 ulkoilukertaa. Tänä vuonna kampanja ajoitetaan joulukuun alusta helmikuun loppuun, koska iäkkäät haluavat ulkoilla myös talvella.
Luontoliikunnasta terveysvaikutuksia
Ikäinstituutin tutkimus- ja kehittämishankkeet ovat osoittaneet ulkoilun ja erityisesti kävelyn ylläpitävän monin tavoin iäkkäiden toimintakykyä ja kohentavan mielialaa. Metsähallitus julkisti elokuussa toistaiseksi laajimman Suomessa tehdyn selvityksen luontokokemusten vaikutuksista. Selvityksen mukaan niin alle kuin yli 40-vuotaiden ikäryhmissä elinvoimaisuus ja onnellisuus kohenevat retkillä Suomen kansallispuistoihin ja muihin laadukkaisiin luontokohteisiin.
Kävijät kertoivat puistokäynnin lisäävän tyyneyttä ja rauhallisuutta, onnellisuutta, elinvoimaisuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä vähentävän alakuloisuutta. Porukalla kulkevien sosiaalinen hyvinvointi lisääntyy ja ystävyyssuhteet lujittuvat. Ryhmässä liikkuneilla oli yli kaksinkertainen todennäköisyys saada myönteisiä vaikutuksia sosiaaliseen hyvinvointiinsa verrattuna niihin, jotka tulivat puistoon yksin. Retkeilijät nauttivat myös fyysisesti: esimerkiksi puhdas ilma ja hiljaisuus tekevät hyvää keholle.
Metsähallitus toteaakin selvityksen pohjalta, että Suomen luonnossa on mahtavat mahdollisuudet terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Retkeilyä tukevia palveluja on rakennettu monenlaisten käyttäjien tarpeisiin - niin lapsiperheille, vanhuksille, liikuntaesteisille kuin muillekin luonnossa liikkujille.
Esteettömiä luontopalveluja
Esteettömyys kaikille luonnonystäville on tärkeä periaate palveluiden suunnittelussa. Kohteet voivat olla pienimuotoisia taukopaikkoja ja luontopolkuja, joilla pääsee kokemaan aidon metsän tunnun ja tuoksut, tai erityiskohteita mm. kalastuksen harrastajille. Luontokeskuksista ja luontoon.fi -verkkosivuilta saa tietoa Metsähallituksen retkikohteista ja niiden esteettömistä palveluista.
Metsähallituksen selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa myös luonnossa koettujen terveysvaikutusten rahallista arvoa. Retkeilijät arvottivat kansallispuistossa saamansa terveysvaikutukset keskimäärin 208 euron arvoisiksi. Luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen Metsähallituksen luontopalveluista toteaakin, että luonnon ja luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset voivat auttaa hallitsemaan terveyskuluja ja ne voivat lisätä suomalaisten onnellisuutta.
Useat viimeaikaiset tutkimukset luontokokemuksista kertovat samaa. Ulkoilu ja liikunta ovat mitä parhainta terveys- ja onnellisuuslääkettä kaiken ikäisille. Siinä on hyviä syitä lähteä ulkoilemaan ja ulkoiluseuraksi Iäkkäiden ulkoilupäivänä 9. lokakuuta.
Teksti: Marja Martikainen
Kuvat: Ossi Gustafsson