Ohita
Kuva Johannes Romppanen.
Kuva Johannes Romppanen.

Uutinen -

​Tsekkaa arvosi, nuori mies

Väestön kolesteroliarvot ovat kääntyneet laskuun. Kohonnut kolesteroli on kuitenkin edelleen erittäin yleinen. FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan lähes 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä on kohonnut veren kolesterolipitoisuus.

Erityinen huomio FinTerveys 2017 -raportissa kohdistuu kolesteroliarvojen osalta keski-ikäisiin. Eniten kohonneita kolesteroliarvoja oli 40–49-vuotiailla miehillä ja 50–59-vuotiailla naisilla.

Nuorimmasta ikäryhmästä, eli 30–39-vuotiailta, kolesteroli on mitattu vain hiukan yli puolelta viimeisen viiden vuoden aikana ja kolmasosan kolesterolia ei ole koskaan mitattu. Kuitenkin nuoret aikuiset hyötyisivät mittauksista eniten, koska kolesteroliarvojen kohoaminen olisi tällöin mahdollista huomata ajoissa.

FinTerveys-väestötutkimukseen osallistui satunnaisotannalla noin 10 000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksesta on nyt julkaistu tulokset 30 vuotta täyttäneestä väestöstä. FinTerveys-tutkimus toteutettiin 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Kolesteroliarvoihin ja sitä kautta terveyden säilymiseen voi vaikuttaa pienillä elintapavalinnoilla.

Ajoissa mittaamalla voidaan löytää myös perinnöllinen FH-tauti (familiaarinen hyperkolesterolemia), joka ajoissa todettuna on hoidettavissa.

Kolesteroliarvo on mahdollista selvittää julkisessa terveydenhuollossa, työterveyshuollossa ja useimmissa sydänyhteisön järjestämissä terveysmittaustilaisuuksissa. Katso sinua lähin tapahtuma Sydänliiton tapahtumakalenterista.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Mari Blek-Vehkaluoto

Mari Blek-Vehkaluoto

Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät Riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito +358 50 325 5633

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).