Ohita
Syke saattaa kieliä kuolemanvaarasta

Uutinen -

Syke saattaa kieliä kuolemanvaarasta

Koholla oleva sydämen leposyke saattaa olla merkki ennenaikaisen kuoleman tai aivoverenkiertohäiriön vaarasta. Sitä vastoin sydän- ja verisuonitautien ennustettavuudessa leposyke on heikompi.

Tutkijat analysoivat 12 aiemmin tehtyä tutkimusta Aasian ja Tyynenmeren alueella. Niissä oli ollut mukana yli 112 000 ihmistä ja seuranta-aika oli ollut yli seitsemän vuotta. Tänä aikana havaittiin runsaat 6 000 kuolemantapausta ja yli 2 700 sydän- ja verisuonitautitapahtumaa.

Kun leposyke ylitti 65 lyöntiä minuutissa, ennenaikaisen kuoleman riski alkoi kasvaa. Tutkijat havaitsivat, että leposyke oli itsenäinen ennustaja riippumatta muista riskitekijöistä. He katsovatkin, että elämäntapamuutokset ja lääkitys hyödyttäisivät korkeasta leposykkeestä kärsiviä potilaita.

Jo kolmisen vuotta sitten kanadalaistutkijat julkistivat yli 32 000 sydänpotilaalla tehdyn tutkimuksen, jonka tulokset olivat samansuuntaisia. Leposykkeen ylittäessä 78 potilaiden riski saada vakava sydäntapahtuma lisääntyi lähes 40 ja kuolemanvaara 65 prosenttia verrattuna niihin, joiden syke oli alle 58.

Sydämen syke vaihtelee yksilöstä ja tilanteesta toiseen. Leposyke lasketaan yleensä vielä normaaliksi, kun se on 60–80. Toisinaan syke saattaa täysin terveellä olla tätäkin alhaisempi tai myös korkeampi. Sydämen syke on syytä opetella tunnustelemaan itse, sillä se on koholla yleisimmän rytmihäiriön eli eteisvärinän yhteydessä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.


Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).