Uutinen -
Sydänkohtauspotilaiden masennus huonossa hoidossa
Sydänkohtauksen kokeneet potilaat kärsivät muita useammin masennuksesta, mutta heille määrätään muita vähemmän masennuslääkkeitä. Tähän tulokseen ovat tulleet ruotsalaistutkijat.
Tutkimuksessa oli mukana 805 potilasta, jotka olivat saaneet ensimmäisen sydäninfarktinsa sekä yhtä monta verrokkia. Kaikki olivat alle 75-vuotiaita ja asuivat samoilla alueilla. Stressi, masennus ja uupumus kartoitettiin kyselyllä.
Infarktin kokeneilla potilailla oli masennusta kaksi kertaa niin paljon kuin verrokeilla. He kokivat stressiä sekä kotona että työssä. Jo kohtalainenkin stressi kotona lisäsi sydäninfarktin todennäköisyyden kaksinkertaiseksi. Tutkijat totesivat, että stressi näytti lisäävän myös infarktipotilaiden vihantunteita. Rahahuolten suhteen ryhmien välillä ei ollut eroja.
Masennusta kokeneista verrokeista yli kaksinkertainen määrä sai lääkitystä verrattuna infarktiryhmään. Vain 16 prosenttia infarktipotilaista sai lääkitystä, kun verrokkiryhmässä vastaava luku oli 42 prosenttia. Tutkijat arvelivat, että infarktipotilaat hakevat muita vähemmän apua masennukseensa ja jos hakevat, heidän masennustaan ei tunnisteta.
Stressi tunnetusti aiheuttaa uupumusta ja hoitamattomana uupumus kääntyy masennukseksi. Tutkijat toteavat, että stressin lisääntyminen johtuu osin siitä, että ihmiset tarkistavat kaiken aikaa puhelimiaan, jopa yöaikaan. Rentoutuminen edellyttää puhelinten sammuttamista välillä. Tätä olisi tutkijoiden mielestä tutkittava jatkossa.
Australialaistutkijat ovat kehittäneet terveydenhoitoalan ammattilaisille erityisen ”sydän-melankolia” -paketin, jonka avulla nämä pystyvät paremmin löytämään ja hoitamaan melankoliasta kärsivät sydänpotilaat. Äkillisen sydäntapahtuman jälkeen melankolia on yleistä ja viidennes melankolisista potilaista sairastuu vakavaan masennukseen.
Tutkijat lähettivät koulutuspakettinsa yli 600 keskukseen eri puolilla Australiaa. Kolmessa kuukaudessa 140 ammattilaista rekisteröityi online-ohjelman koulutukseen. Tutkijat havaitsivat, että koulutus auttoi hoitohenkilöstöä tunnistamaan melankoliset potilaat ja hoitamaan heidät alkuvaiheessa. Koultuksesta näyttivät hyötyvän etenkin ne, jotka työskentelivät lähellä sydänpotilaita.
Ruotsalaistutkimus julkistettiin EuroHeartCare -kokouksessa ja australialaistutkimus European Journal of Cardiovascular Nursing -lehdessä.