Ohita
Sosiaali- ja terveysjärjestöt: Makeisveron korotuksesta luopuminen on virhe

Uutinen -

Sosiaali- ja terveysjärjestöt: Makeisveron korotuksesta luopuminen on virhe

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön SOSTEn mielestä hallitus on muutaman kuukauden sisällä tehnyt kaksi terveyden näkökulmasta tärkeää päätöstä, joista kumpikaan ei ole viisas väestön terveyden näkökulmasta: Ensin siirrettiin alkoholilain kokonaisuudistus yli vaalien ja nyt luovuttiin jo sovitusta makeisveron korotuksesta.

Alkoholilain kokonaisuudistus olisi ollut osa toimia, joilla kurotaan umpeen väestöryhmien välisiä terveyseroja. Alkoholi on myös merkittävin yksittäinen suomalaisten työuria lyhentävä tekijä. Makeisvero puolestaan on tehokas ja toimiva ohjauskeino, joka kohdistuu ravintoarvoltaan olemattomiin ja normaalin ravitsemuksen kannalta tarpeettomiin tuotteisiin, joita erityisesti lapset ja nuoret kuluttavat.

– Yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja on yhtä vahingollista kuin tupakka ja alkoholi, toteaa erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTEsta.

– Maltilliset korotukset niin alkoholi- kuin makeisveroonkin ovat hyödyllisiä sekä terveys- että talousnäkökulmasta, hän arvioi.

– Verotus ei yksin terveysongelmia ratkaise, mutta se on yksi keino ohjata kehitystä terveyden ja terveyserojen kannalta parempaan suuntaan.


Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).