Uutinen -
Pohjois-Karjala-projektilla luotiin kustannustehokas tapa edistää terveyttä
Arvostettu kansainvälinen tiedelehti Global Heart on julkaissut kesäkuussa Pohjois-Karjala-projektin tuloksia esittelevän teemanumeron. Sydänliitto osallistui Pohjois-Karjala projektin käynnistämiseen.
Global Heartin teemanumero keskittyy vuosina 1972–1997 toteutetun Pohjois-Karjala-projektin merkittäviin tuloksiin ja suomalaisten kokemuksiin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja tutkimuksessa.
Pohjois-Karjala-projekti on yksi maailman menestyneimpiä laajoja terveysinterventioita. Se on osoitus siitä, että elintapoihin voidaan vaikuttaa kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla terveyden edistämisen toimenpiteillä. Elintapojen muutokset ja parantunut hoito ovat vähentäneet työikäisten sydäntauteja yli 80 prosenttia.
1970-luvulla Itä-Suomessa, erityisesti Pohjois-Karjalassa, oli muuta maata korkeampi kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Projektin tarkoituksena oli muuttaa itäsuomalaisten elintapoja ja siten parantaa heidän terveyttään. Elintapoihin pyrittiin vaikuttamaan etenkin parantamalla ruokavaliota ja vähentämällä tupakointia.
Aloite Pohjois-Karjala-projektin käynnistämisestä tuli silloisen läänin asukkailta, jotka tammikuussa 1971 kirjoittivat vetoomuksen valtiolle ja Sydänliitolle maakunnan asukkaiden heikon terveydellisen tilan kohentamiseksi. Sydänliiton 50-luvulla käynnistämät itä-länsi-tutkimus ja seitsemän maan tutkimus olivat luoneet pohjaa Pohjois-Karjala-projektille. Sydänliitto organisoi projektin käynnistämisen.
Projektin johtoon valittu Pekka Puska toimi Sydänliiton puheenjohtajana 2004–2009 ja on liiton kunniapuheenjohtaja.
Projekti loi pohjan Sydänliiton terveydenedistämistyölle
Projektin tulokset olivat merkittäviä: tupakointi väheni, verenpaineen taso laski, kolesterolitasot pienenivät ja ruokavalio muuttui terveellisemmäksi. Nämä muutokset vähensivät huomattavasti kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin.Pohjois-Karjala-projekti loi sepelvaltimotaudin ehkäisyyn mallin, jolle myöhempi ennaltaehkäisy, terveyden edistäminen ja ravitsemusviestintä Sydänliitossa on pitkälti perustunut.
Viiden vuoden jälkeen projekti laajeni Itä-Suomesta muualle Suomeen ja on laajentunut sydän- ja verisuonitaudeista käsittämään myös syöpä-, diabetes-, dementia- ja allergiset sairaudet. Projektin pohjalta on kehitetty suomalaista sairauksien seurantaa, ehkäisyinterventioita ja ravitsemusviestintää.
”Pohjois-Karjala-projektin uraauurtavia tuloksia ja kokemuksia kohtaan on ollut erittäin laaja kansainvälinen mielenkiinto. Niitä on hyödynnetty niin tieteellisessä yhteistyössä kuin eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen, erityisesti WHO:n, terveysohjelmissa,” toteaa osastonjohtaja Erkki Vartiainen THL:stä.
Global Heart sisältää kaksitoista artikkelia, jotka käsittelevät Pohjois-Karjala-projektin toteutusta, tuloksia, valtakunnallisia vaikutuksia ja kansainvälisiä ulottuvuuksia sekä projektin pohjalta poikineita jatkohankkeita. Numerossa kirjoitetaan sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa tupakoinnista, diabeteksesta ja muistisairauksista. Artikkelien kirjoittajina on parikymmentä tutkijaa pääasiassa THL:stä. Kirjoittajista suuri osa on ollut eri tavoin mukana Pohjois-Karjala-projektin toteutuksessa ja aineistojen analysoinnissa.
Pohjois-Karjala projektin tuloksia ja Global Heartin teemanumeroa esiteltiin myös Sydäntautialan maailmankongressissa Mexico Cityssä 5.–7.6.