Ohita
Pallolaajennuksia tehdään Tyksissä sepelvaltimoiden lisäksi nykyisin myös keuhkovaltimoihin harvinaista kroonista tromboembolista verenpainetautia sairastaville.
Pallolaajennuksia tehdään Tyksissä sepelvaltimoiden lisäksi nykyisin myös keuhkovaltimoihin harvinaista kroonista tromboembolista verenpainetautia sairastaville.

Uutinen -

Palloa sepelvaltimoiden ohella myös keuhkovaltimoihin

Sepelvaltimoiden pallolaajennukset ovat osin korvanneet ohitusleikkaukset, mutta kumpiakin hoitomuotoja tarvitaan edelleen ja käytetään potilaan tila huomioiden.

Viime vuonna alkaneen päivystyksen myötä Tyksissäkin on jatkuva ympärivuorokautinen valmius tehdä pallolaajennuksia kiireellistä hoitoa tarvitseville potilaille, joilla sepelvaltimo on kokonaan tukkeutunut. Aiemminkin kyettiin tosin suuri osa näistä potilaista hoitamaan erityisjärjestelyin.

Pallolaajennuksia tehdään Tyksissä sepelvaltimoiden lisäksi nykyisin myös keuhkovaltimoihin harvinaista kroonista tromboembolista verenpainetautia sairastaville. Perinteinen hoito näille potilaille on ollut avoleikkaus, jossa keuhkovaltimoa ahtauttava arpikudos poistetaan kirurgisesti. Nämä leikkaukset, joita on neljän viime vuoden aikana Suomessa tehty nelisenkymmentä, on keskitetty Hyksiin. Leikkaus ei kuitenkaan sovi kaikille. Arvioidaan, että kolmannes tai jopa puolet potilaista on niin huonokuntoisia, ettei leikkausta suositella. Joillakin potilailla muutokset keuhkovaltimoissa eivät ole soveliaita leikkaukseen tai riski leikkauksessa on liian suuri odotettuun hyötyyn nähden. Vaihtoehtoisia hoitomuotoja siis tarvitaan.

Leikkaushoidon ulkopuolelle jääneitä potilaita on hoidettu aikaisemmin lääkkein. Viime vuosina on julkaistu kansainvälisiä tutkimussarjoja ahtautuneiden keuhkovaltimoiden pallolaajennushoidosta ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Uuden hoitomuodon turvallisuus on parantunut, kun toimenpiteen tukena on käytetty nykyaikaista kuvantamistekniikkaa.

Kardiologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tapani Vihinen on hoitanut tähän mennessä Tyksissä onnistuneesti kolme potilasta tällä menetelmällä. Kaksi potilasta tuli leikkaukseen sovitusti, kolmas päivystystapauksena.

– Näyttää siltä, että tästä tekniikasta voi tulla varteenotettava vaihtoehto kroonisen tromboembolisen verenpainetaudin hoitoon. Näitä toimenpiteitä tultaneen näillä tiedoin tekemään Tyksissä muutamille potilaille vuodessa, arvioi Tapani Vihinen.


Tuula Vainikainen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).