Ohita
​Naisten hoito infarktin jälkeen ontuu

Uutinen -

​Naisten hoito infarktin jälkeen ontuu

Naiset saavat sydäninfarktin jälkeen huonompaa hoitoa kuin miehet. Tämä näkyy riskitekijöiden heikommassa hallinnassa ja siinä, että naiset joutuvat useammin sairaalaan uuden infarktin vuoksi. Nämä tiedot tulevat Ruotsista.

Tutkimus perustuu laajaan SWEDEHEART-aineistoon, jossa on tiedot yli 51 000 ruotsalaispotilaasta, jotka olivat saaneet äkillisen sydänkohtauksen. Heitä seurattiin vuosi sairastumisen jälkeen. Naiset saavuttivat sekä kolesteroli- että verenpainearvojen tavoitteen merkitsevästi heikommin kuin miehet. Tupakoinnissa ei ollut eroja, mutta naiset joutuivat uudestaan sairaalaan miehiä useammin.

Tutkijat uskovat, että nämä sukupuolierot hoidossa johtuvat osin siitä, että sekä lääkärit, että naiset itse väheksyvät riskitekijöiden hallinnan tärkeyttä. Toisaalta naiset kokevat enemmän lääkityksen aiheuttamia sivuvaikutuksia. Tutkijat havaitsivat, että vuodesta 2005 vuoteen 2012 sekä verenpaineen että kolesterolin hallinta hieman parani, mutta yli 11 000 potilaalla verenpaine oli vielä vuoden kuluttua infarktista heikossa hallinnassa.

Tutkijat korostavat, että heidän rekisteriin perustuva tutkimuksensa antaa paremman kuvan todellisesta tilanteesta kuin satunnaistetut kliiniset tutkimukset. Uudelleensairastumisen ennaltaehkäisy on arkielämässä vaikeaa niin lääkäreille kuin potilaille, koska usein potilas tuntee olonsa hyväksi eikä hänellä ole oireita.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).