Ohita
​Kivunhoito sydänleikkauksen jälkeen vajavaista

Uutinen -

​Kivunhoito sydänleikkauksen jälkeen vajavaista

Potilaat lähetetään sairaalasta kotiin sydämen ohitusleikkauksen tai läppäleikkauksen jälkeen lievittämättä riittävästi kipua. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan tämä saattaa lisätä potilaiden riskiä saada leikkauksenjälkeisiä komplikaatioita.

Tutkimuksessa oli mukana 416 leikkauksen läpikäynyttä potilasta, joista neljännes oli naisia. Tutkijat selvittivät potilaiden kivun sekä ennen leikkausta että 1–4 päivää leikkauksen jälkeen. Samalla kartoitettiin kipulääkityksen käyttö ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.

Lähes 40 prosenttia kertoi kärsineensä leikkausta edeltäneestä kivusta. Suurella osalla kipu säilyi kohtuullisena tai vaikeana myös leikkauksen jälkeen. Kipu tuntui useimmiten rinnan seudussa. Leikkauksen jälkeen potilailla oli käytössä suun kautta otettavaa morfiinia ensimmäisenä päivänä keskimäärin 27 ja neljäntenä päivänä 10 milligrammaa vuorokaudessa.

Voimakas leikkauksen jälkeinen kipu näytti olevan selvässä suhteessa nuorempaan ikään, naissukupuoleen, leikkausta edeltäneeseen kipuun ja ennen leikkausta käytetyn särkylääkkeen määrään. Tutkijat korostavat, että sydänleikkauksen jälkeinen kohtalainen ja kova kipu on yleistä ja sitä pitäisi lievittää nykyistä tehokkaammin.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Cardiovascular Nursing -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).