Uutinen -
Katetriablaatio tehoaa eteisvärinään
Yli puolet eteisvärinäpotilaista pääsee oireistaan katetriablaatiolla. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että ablaation jälkeenkin osa potilaista tarvitsee lääkitystä ja seurantaa.
Katsauksellisessa tutkimuksessa oli mukana yli 3 600 eteisvärinäpotilasta Euroopasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Tyypillinen ablaatiopotilas oli noin 60-vuotias mies, joka oli kärsinyt kohtauksellisesta eteisvärinästä ja jolla ei ollut rakenteellista sydänsairautta. Laajojen eurooppalaisten rekisteritietojen mukaan eteisvärinäpotilaat ovat kuitenkin keskimäärin vanhempia ja heillä on usein myös rakenteellinen sydänsairaus.
Ablaatiohoidon jälkeen potilaalle tulisi määrätä verenohennuslääkkeitä, jos hänellä on kaksi tai useampia riskejä saada aivoverenkiertohäiriöitä. Tutkimus kuitenkin paljasti, että useampi kuin joka neljäs tällainen potilas oli vailla lääkitystä. Toisaalta taas kolmannes niistä, joiden riskit olivat vähäisiä, saivat verenohennuslääkkeitä, vaikka ne heillä lisäsivät vuotoriskiä. Tutkimus osoitti, että myös potilaiden sydänsähkökäyrän seurannassa ablaatiohoidon jälkeen oli puutteita.
Ablaatiohoidon aiheuttamat komplikaatiot olivat sekä sairaalahoidon että vuoden seurannan aikana kymmenen prosentin luokkaa. Tutkijat muistuttavatkin, että niin lääkäreiden kuin potilaiden tulisi muistaa komplikaatioiden riski. Näiden riskien vähentämiseksi toimenpiteet tulisi keskittää erikoisyksiköihin.
Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö. Potilaiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Katetriablaatiossa verisuonten kautta viedään sydämeen katetri, jolla joko poltetaan tai jäädytetään pieni alue, joka aiheuttaa eteisvärinän.
Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.