Ohita
Kuva Jarno Hämäläinen.
Kuva Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Kaikki stentit toimivat pallolaajennuksessa

Kaikki sepelvaltimoahtaumien avauksessa käytettävät verkkoputket ovat tehokkaita, olivatpa ne tavallisia metallistenttejä tai lääkeaineita sisältäviä stenttejä. Tähän tulokseen ovat tulleet norjalaistutkijat.

Tutkimuksessa oli mukana yli 9 000 norjalaista, jotka tulivat sepelvaltimoahtauman vuoksi pallolaajennukseen. Puolet potilaista sai tavallisen metalliverkkoputken ja puolet everolimuusia tai zotarolimuusia sisältäneet verkkoputket. Potilaita seurattiin keskimäärin viisi vuotta.

Tutkijat havaitsivat, että 16–17 prosenttia pallolaajennuspotilaista menehtyi tai sai uuden sydäninafrktin seuranta-aikana. Stentin laadulla ei näyttänyt olevan merkitystä. Ainoa ero stenteillä näytti olevan pallolaajennuksen uusimistarpeessa. Uuden pallolaajennuksen tarve oli hieman yleisempää metallistentin saaneilla potilailla.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.  

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).