Ohita
​Jalkapallokisojen katsominenkin käy sydämelle

Uutinen -

​Jalkapallokisojen katsominenkin käy sydämelle

Jalkapallofanit voivat kokea ikäviä sydäntuntemuksia pelkästään katsomalla otteluita. Tuore tutkimus osoittaa, että maailmanmestaruuskisojen seuraaminen saattaa nostaa sydämen sykkeen äkkinäisesti jopa samalle tasolle kuin maksimaalinen juoksumattoharjoitus.

Ranskalaistutkimuksessa oli mukana 102 jalkapallon katsojaa. Heidän ikänsä oli 18–64 vuotta ja he kannattivat 25 eri joukkuetta. Heille asennettiin EKG-laite, joka mittasi 24 tunnin ajan sykkeen, lisälyönnit ja muut rytmihäiriöt sekä sinussolmukkeen muutokset ottelun aikana. Mittaukset tehtiin vuonna 2006 Saksassa, 2010 Etelä-Afrikassa ja 2014 Brasiliassa pidettyjen kisojen aikana.

Fanien keskimääräinen sydämensyke kohosi merkitsevästi eli keskimäärin 30 sykkeellä minuutissa. Neljällä viidestä syke nousi 95 prosenttiin heidän maksimaalisesta sykkeestään. Syke kohosi etenkin maalien, rikkeiden sekä oman joukkueen voiton tai tappion yhteydessä. Korkeimmillaan syke oli loppuottelun aikana. Joka kymmenes koki kohtauksittaista eteisvärinää ja kammioiden yläpuolista tiheälyöntisyyttä.

Ranskalaistutkija korostaa, että suuret sykemuutokset voivat olla haitallisia faneille, joilla on jo todettu tai piilevä sydänsairaus. Sydänsairaiden tulisi hänen mukaansa suojata sydämensä beetasalpaajalla ennen ottelua. Samoin heidän tulisi välttää alkoholia ja tupakkaa. Tutkimustulos osoittaa myös, miten tarpeellisia defibrillaattori-laiteet ovat urheilukentillä.

Tutkimus esiteltiin syyskuun alussa Euroopan kardiologisen seuran kokouksessa Lontoossa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).