Uutinen -
Hampaiden kiinnityskudossairaus uhka myös sydämelle
Verenkiertoon leviävät bakteeritoksiinit ovat yhteydessä kardiometabolisten häiriöiden lisääntyneeseen riskiin, osoittaa HLL Elisa Kallio väitöskirjatyössään, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa 12.12.
Kallio tutki, yhdistävätkö bakteeritoksiinit hampaiden kiinnityskudossairautta ja kardiometabolisia häiriöitä – lihavuutta, metabolista oireyhtymää ja diabetesta. Nämä sairaudet lisääntyvät yhteiskunnassamme epidemian lailla ja kasvattavat samalla sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Parodontiitti, hampaita ympäröivän kiinnityskudoksen tulehdussairaus, on puolestaan hyvin yleinen aikuisväestöllä. Jopa viidesosa suomalaisista aikuisista sairastaa parodontiitin vakavaa muotoa, joka hoitamattomana voi johtaa hampaiden menettämiseen.
Parodontiittia aiheuttavat bakteerit ja niiden toksiinit, kuten endotoksiini, voivat päätyä verenkiertoon tulehtuneen kiinnityskudoksen kautta tai syljen välityksellä. Tämä johtaa niin sanottuun endotoksemiaan ja edelleen matala-asteiseen tulehdukseen.
Väitöstutkimuksessa kävi ilmi, että immuunijärjestelmän toimintaan liittyvillä MHC-geeneillä on yhteys parodontiitin vaikeaan muotoon. Tutkimus osoitti myös, että vaikka parodontiitin taudinkuva parani kun parodontiitti hoidettiin, potilaita vaivaava endotoksemia ja yleinen tulehdustila jatkuivat entisellään. – Tämä kuvaa parodontiitin kroonista vaikutusta yleisterveyteen, Kallio arvelee.
Endotoksemia lisäsi seerumin lipoproteiinien valtimonkovettumatautia edistäviä ominaisuuksia. Parodontiitin vakavaa muotoa sairastavien potilaiden VLDL-lipoproteiinihiukkaset sisälsivät enemmän endotoksiinia, mikä aiheutti voimakkaamman tulehdusreaktion verrattuna lievempää parodontiittia sairastaviin. Tämä tulehdusreaktio häiritsi myös makrofagien kolesteroliaineenvaihduntaa ja lisäsi rasvan kertymistä näihin soluihin.
Kallio selvitti myös väestötasolla endotoksemian yhteyttä ravintoaineisiin ja kardiometabolisiin häiriöihin. Ylipainoisilla tai metabolista oireyhtymää, diabetesta tai sepelvaltimotautia sairastavilla henkilöillä havaittiin korkeat seerumin endotoksiinitasot, jotka yhdistyivät lisääntyneeseen sepelvaltimotautiriskiin riippumatta ravinnon energiamäärästä tai ravintoaineista.
– Tutkimuksen tulokset korostavat verenkierrossa leviävien bakteeritoksiinien oleellista merkitystä parodontiittia ja kardiometabolisia häiriöitä yhdistävänä tekijänä, Kallio toteaa.
HLL Elisa Kallio väittelee 12.12.2014 klo 12 Helsingin yliopiston Lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Lipopolysaccharide: a link between periodontitis and cardiometabolic disorders”. Väitöstilaisuus järjestetään Meilahden kampuksella osoitteessa Biomedicum 1, luentosali 2, Haartmaninkatu 8.