Ohita
​Diabetes kuusinkertaistaa nuoren naisen sydänifarktivaaran

Uutinen -

​Diabetes kuusinkertaistaa nuoren naisen sydänifarktivaaran

Sydän- ja verisuonisairaudet vaivaavat yleensä ikääntyneitä naisia. Maailman terveysjärjestö (WHO) on laskenut, että sydäntaudit aiheuttavat yli 52 prosenttia naisten kuolemista. Viime vuosina yhä nuoremmat naiset sairastuvat sydäntauteihin. Suurin infarktiriski on naisilla, jotka sairastavat diabetesta.

Puolalaistutkimuksessa oli mukana lähes 7 400 naista. Heistä vajaat 2 000 oli alle 45-vuotiaita infarktipotilaita, lähes 4 300 63–64-vuotiaita infarktipotilaita ja vajaat 1 200 terveitä alle 45-vuotiaita naisia.

Diabetes, verenpainetauti, rasva-aineenvaihduntahäiriö ja tupakointi olivat itsenäisiä infarktiriskin ennustajia. Lihavuuden suhteen ennustettavuus ei ollut merkitsevä. Diabetes kuusinkertaisti, korkea verenpaine nelinkertaisti, korkea kolesteroli kolminkertaisti ja tupakointi 1,6-kertaisti nuorten naisten sairastumisriskin.

Tutkijat havaitsivat, että nuorilla terveillä naisilla oli keskimäärin 1,1 riskitekijää, infarktin saaneilla nuorilla naisilla 1,7 riskitekijää ja ikääntyneillä infarktipotilailla 2,0 riskitekijää. Nuoret naiset, jotka saivat infarktin tupakoivat tai olivat tupakoineet selvästi eli kaksi kertaa yleisemmin kuin iäkkäät infarktipotilaat. Useimmin esiintyvä riskitekijä potilasryhmissä oli sukurasitus, joka nuorilla naisilla oli kaksinkertainen iäkkäämpiin verrattuna.

Tutkimus esiteltiin Lontoossa syyskuussa pidetyssä kardiologisen seuran kokouksessa. 

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).