Ohita
​Alkoholia vain kohtuudella

Uutinen -

​Alkoholia vain kohtuudella

Alkoholin terveysvaikutuksista tulee vähän väliä uutta tutkimustietoa eri puolilta maailmaa. Brittitutkijat ovat nyt todenneet, että alkoholin kohtuukäyttö tuo vain vähäisiä terveyshyötyjä yli 50-vuotiaille. Ruotsalaiseen kaksosrekisteriin perustuva tutkimus puolestaan osoittaa, että liiallinen alkoholin käyttö keski-iässä altistaa aivoverenkiertohäiriöille.

Brittitutkijat analysoivat kaksi aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa oli ollut mukana lähes 53 000 yli 50-vuotiasta miestä ja naista. Alkoholinkulutuksen määrä perustui tutkittavien omaan ilmoitukseen. Seuranta-aika oli 6 – 10 vuotta. Tänä aikana lähes 8 300 seurannassa ollutta menehtyi.

Tutkijat havaitsivat, että 15 – 20 alkoholiyksikköä viikossa juoneet 50 – 64 -vuotiaat miehet saivat minimaalisen hyödyn juomisestaan. Naisille pientä hyötyä tuli enintään kymmenestä viikoittaisesta alkoholiyksiköstä, mutta tämä koski vain yli 65-vuotiaita naisia.

Esimerkiksi keskikokoinen lasillinen punaviiniä on runsaat kaksi alkoholiyksikköä. Näin miesten viikkoannos oli tutkimuksessa alle kymmenen viinilasillista ja naisten korkeintaan viitisen viinilasillista.

Yli 40 vuotta kestänyt seurantatutkimus ruotsalaisilla kaksosilla osoitti, että yli kaksi alkoholiannosta päivittäin keski-iässä lisää merkitsevästi vaaraa sairastua myöhemmin aivoverenkiertohäiriöön.

Tässä tutkimuksessa oli mukana yli 11 600 ruotsalaiskaksosta, jotka tutkimuksen alkaessa olivat alle 60-vuotiaita. Seuranta-aikana lähes kolmannes sairastui aivoverenkiertohäiriöön. Runsaasti alkoholia juoneet olivat selvästi suuremmassa sairastumisriskissä kuin raittiit ja vain vähän alkoholia nauttineet. He myös sairastuivat muita nuorempina.

Tutkimukset julkaistiin British Medical Journal- ja Stroke-lehdissä.

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).