Blogikirjoitus -
Sairaudet hoidetaan – terveyttä edistetään
Sydänliiton syyskokous järjestettiin lokakuun lopulla Seinäjoella. Perjantain iltapäiväseminaarissa kurkistettiin tulevaisuuteen, alueellisen toiminnan kehittämiseen ja päivitettiin lähiajan strategiaa. Lisäksi kuultiin ansiokkaat esitykset Seinäjoen koulujen ja päiväkotien sydänmerkkilounaista ja pitkäaikaissairaita tukevasta Potku-terveyshyötymallista. Kaupunki järjesti vastaanoton ja esittäytyi eteläpohjalaisella tavalla edukseen. Syyskokouksessa oli myös historian havinaa, kun pääsihteeri Tor Jungman oli viimeistä kertaa vetovastuussa kokouksen kulusta. Liekö tiettyä haikeutta niin ilmassa kuin Seinäjoen pojan syrämessäkin?
Lauantaina valittiin uusia hallituksen jäseniä ja hoidettiin sutjakkaasti muut kokousasiat. Myös rakentavaa palautetta tuli tavan mukaan! Saimme kuulla myös ministeri Risikon katsauksen ajankohtaisiin asioihin, kuten viime vuosien vakioaiheeseen, sote-uudistukseen. Erityistä huolta kokousväki kantoi nykyhallituksen poliittisesta uskottavuudesta – niin vahvasti meille on kerrottu, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus toteutetaan tällä hallituskaudella. Esitys ei voi kaatua kuntien asemaa koskeviin perustuslaillisiin ongelmiin.
Palveluiden saatavuuden suuret alueelliset erot ovat nekin perustuslaillinen ongelma. Sosiaali- ja terveydenhuolto lepää julkisten palveluiden varassa. Kokousväen keskustelussa nousi esille kuntien tuleva rooli, kun suurin menoerä jää pois kuntien kontolta. Mitä kuntiin jää, kysyttiin. Sinne jäävät ihmiset, kuntalaiset – eläminen, oli vastaus. Unohtamatta toki kuntien muita tehtäviä, kuten koulutusta, sivistystä ja kulttuuria.
Poliittista kädenvääntöä on käyty yksityisen sektorin asemasta sote-palveluiden tuottajana. Palvelujärjestelmämme ei selviä ilman yksityistä palveluiden tuotantoa, mutta lähtökohtaisesti sote-uudistuksessa on ollut tarkoitus parantaa erityisesti julkisesti tuotettuja peruspalveluita. Sote-uudistuksessa eräs huoli on ollut lähipalveluiden karkaaminen etäämmäksi. Ministeri Risikko totesi, että jos järjestämisvastuu keskitetään, palveluiden tuottaminen pitää hajauttaa. Hajallaan se on ollutkin, mutta saatavuus on vaihdellut kuntien välillä kohtuuttoman paljon.
Tällä palstalla esitin jo keväällä ajatuksen, että sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee myös kannustavia elementtejä. Innovatiivisia ratkaisuja tulee voida palkita, ja tulevaisuudessa on mahdollista ottaa myös terveyden edistäminen yhdeksi kriteeriksi, kun rahaa ohjataan vastuualueille. Tähän tarkoitukseen on mahdollista luoda uusia, vahvaan näyttöön perustuvia malleja. Myös Sitra nosti esiin taloudelliset kannusteet tuoreessa kannanotossaan. Isoissa uudistuksissa on tärkeää, että muistetaan vanha perussääntö Keep it simple. Muutoin voi käydä niin, ettei keskeneräinen asia koskaan valmistu. Eli sairaat hoidetaan, terveyttä edistetään ja heikommista huolehditaan laadukkaasti myös tulevaisuudessa.
Matti Uusitupa