Blogikirjoitus -
Nokka kohti tulevia haasteita!
Suomalainen yhteiskunta on elänyt jo vuosia jonkinmoista pysähtyneisyyden aikaa, mutta pian pitäisi alkaa myös tapahtua muutosta parempaan. Taloudellinen tilanne on todella synkkä. Säästää pitäisi, mutta samalla huolehtia heikommista. Työttömyys on piinaavan korkea, eikä sen korjaamiseen löydy oikoteitä. Se vaikuttaa monitahoisesti yhteiskuntaan, ja pitkittyessään sen aiheuttamat vauriot voivat olla korjaamattomia. Työttömyys vaikuttaa myös läheisten ja perheen hyvinvointiin. Kansanterveysjärjestöjen on omassa työssään otettava huomioon yhteiskunnallinen tilanne, jossa työskentelemme. Realismi tulee säilyttää. On myös kyettävä muuttamaan omaa agendaa ja varautumaan tulevaisuuteen. Tämä helpottaa toiminnan sopeuttamista tuleviin muutoksiin.
Viime vuosina Sydänliitto on omassa toiminnassaan vahvistanut järjestökenttäänsä. Olemme hakeneet yhtenäistä toimintaympäristöä, vahvoja piirejä, tiiviimpää alueellista yhteistyötä ja sydänyhteisön koherenssia – yhteenkuuluvuutta. Tässä työssä kentän äänen kuuleminen on tärkeää. Eräs tehtävämme on ollut keskeisten yhteistyökumppanien kanssa löytää yhteisiä terveyden edistämisen toimintatapoja. Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto ovat Yksi Elämä -terveystalkoilla hakeneet yhteistä säveltä ja tiiviimpiä yhteistyömuotoja parantaakseen laaja-alaisesti sydän- ja verisuonitautiterveyttä. Paikallistason yhteistyössä on vielä paljon parannettavaa, mutta osaaminen kohentuu koko ajan ja hyvät käytännöt jäävät elämään.
Sydänliitto on haluttu kumppani sosiaali- ja terveysjärjestöjen keskuudessa. Meitä kuullaan ja osaamistamme, kokemustamme ja näkemystämme arvostetaan. Keskeinen kysymys kansanterveysjärjestöille on, miten organisoitua tulevaisuudessa. Kuinka monessa eri katto-organisaatiossa olemme mukana ja millä mandaatilla? Mikä on se iso viesti, jota kuljetamme eteenpäin? Lähtökohtaisesti vastaus on helppo. Edistämme nyt ja tulevaisuudessa suomalaisten terveyttä ja sydänterveyttä ja toimintamme tukee niitä ratkaisuja, joilla sosiaali- ja terveydenhuoltomme laatu ja vaikuttavuus säilyvät kansainvälisessä vertailussa kärkimaiden joukossa. Tämä edellyttää, että emme putoa muiden pohjoismaiden kyydistä. Tavoite edellyttää myös vahvaa uudistusmyönteisyyttä maassamme.
Perusterveydenhoitomme kaipaa uutta asennetta ja toimintatapoja. Uusiutuvassa maailmassa näen, että järjestöillä on paljon annettavaa Suomelle ja suomalaisille. Kansanterveysjärjestöjen vahvuus lepää niiden jäsenten innostuneisuudessa, joka perustuu vapaaehtoisuuteen. Toiminta edellyttää myös riittävää rahoitusta. Uskon, että suunnitteilla olevat ratkaisut kolmannen sektorin rahoitusjärjestelmän uudistamisessa onnistuvat ja keskeisten toimijoiden taloudellinen tuki on vakaalla pohjalla. Uskon myös, että vapaaehtoisuuteen perustuva kansanterveystyö nähdään suomalaisessa yhteiskunnassa vahvuutena, jota ilman yhteiskunta ei yksinkertaisesti tule toimeen.
Mennyt vuosi on ollut liiton juhlavuosi. Se on ollut myös muutosten vuosi. Keväällä vaihtui pääsihteeri, kun Tuija Brax valittiin tehtävään. Syyskokouksessa Turussa valittiin uusi puheenjohtaja Paula Risikko. Sydäntyö jatkuu hyvissä käsissä – kiitokset kaikille!
Matti Uusitupa
Suomen Sydänliiton puheenjohtaja