Ohita
Luonto sydämellä - Sydänviikkoa vietetään 12.-19.4.

Blogikirjoitus -

Luonto sydämellä - Sydänviikkoa vietetään 12.-19.4.

Luonto – Suomen suurin liikuntapaikka – on avoinna ympäri vuoden. Kansallispuistot, retkeilyalueet, monikäyttömetsät ja vesialueet palveluineen, tieverkostoineen ja retkeilyrakenteineen tarjoavat loistavat puitteet kalastukseen, metsästykseen ja retkeilyyn. Lähiluonto alkaa jokaisen kotiovelta, oli se sitten kaupunkiluontoa tai maaseutumaisemaa, metsiä tai tuntureita.

Kävely ja pyöräily taitavat olla suomalaisten suosituimpia liikuntamuotoja – hiihdon ja juoksun ohessa – ja ne ovat minullekin mieluisia liikuntamuotoja. Luonnossa riittää patikoitavaa ja pyöräiltävää. Valtionmailta löytyy yli 37 000 kilometriä metsäteitä ja 7000 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, ja ne ovat maksutta jokaisen käytössä. Kohteita löytyy myös liikuntaesteisille.

Jo viiden minuutin oleskelu luontoympäristössä kohentaa mielialaa. Kävellessä saattaa myös löytyä helposti ratkaisu mieltä askarruttaneeseen työasiaan ja sitäkin kautta stressi vähenee ja verenpaine laskee.

Hyötyliikunta ravitsee mieltä

Eränkäynti on sydänliikuntaa parhaimmillaan. Pienriistan metsästäjät kävelivät viime vuoden jahtireissuilla yli miljoona kilometriä. Kanalinnun metsästäjä kävelee tutkimusten mukaan yhden jahtipäivän aikana yli kahdeksan kilometriä. Joskus metsältä saa myös saalista, joka taipuu osaavan kokin käsissä sydänterveelliseksi riistaruoaksi. Sitä voi vielä täydentää terveellisillä marjoilla ja sienillä.

Lohjan mökillä klapien teko on oleellinen osa liikuntaani. Isompia puita halkoessa työasiat karisevat mielestä tai muhivat hirvipaistin tapaan omia aikojaan alitajunnassa. Samalla voi miettiä vaikka seuraavia toimenpiteitä omissa metsissä.

Lihaskuntoliikuntaa riittää välillä sisätiloissakin. Enkä tarkoita kuntosalia, vaan viikkosiivousta. Liikunnan lisäksi bonuksena puhdas koti – ja lepo maittaa! Lepohan on liikunnan ja terveellisen ruoan ohella yksi sydänterveyden peruskiviä.

Luonnosta terveyttä

Lopuksi en malta olla kehumatta, minkälaisia tunnustuksia Metsähallitukselle on myönnetty kansanterveyden eteen tehdystä työstä. Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää -ohjelma (KKI) palkitsi meidät vuonna 2013 Liikunnan olosuhteiden edistäjä- palkinnolla. Sydänliiton tunnustuspalkinnon sydänterveyden edistämisestä saimme vuonna 2014.

Johtamassamme Luonto liikuttamaan -hankkeessa on kehitetty ja testattu toimintamalleja, joilla luontoliikunnan avulla voidaan aktivoida pitkäaikaistyöttömiä, tukea työikäisten miesten painonhallintaa ja ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Samat teesit pätevät meidän kuusikymppisten mielen ja kehon terveyteen. Ylös, ulos - ja luontoon!

Esa Härmälä

Pääjohtaja

Metsähallitus

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).