Ohita
Juhlavuotta on syytä juhlia

Blogikirjoitus -

Juhlavuotta on syytä juhlia

Vuonna 2015 Suomen Sydänliitto täyttää 60 vuotta. Liiton toiminta käynnistyi vuonna 1955 ja liiton nimi oli alkuvuosina Suomen Sydäntautiliitto. Liitto on maailman toiseksi vanhin ja Euroopan ensimmäinen sydänjärjestö. Se on merkittävä kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestö, joka yhdistää potilaita ja heidän omaisiaan ja terveydenhuollon ammattilaisia; työtä tehdään yhdessä niin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, hoidossa, vertaistuessa kuin edunvalvonnassakin. On sanottu, että liitto yhdisti myös vuorineuvoksen ja metsurin jo toiminnan alkuvuosina. Suomen Sydänliiton työtä arvostetaan. Kiinnostus pääsihteerin toimeen oli yksi osoitus tästä, hakijoita oli peräti 43!

On selvää, että juhlavuosi näkyy liiton toiminnassa monella tavalla. Juhlavuoden kunniaksi on valmistunut Sydäntemme tarina -elokuva, jota esitetään useilla paikkakunnilla ympäri Suomea, ja syksyllä 2015 myös televisiossa. Juhlavuotta on mahdollista käyttää hyväksi myös uusien jäsenten rekrytoinnissa ja sydäntyön tunnetuksi tekemisessä. Liiton jäsenmäärä on pysynyt usean vuoden ajan niukasti alle 80 tuhannen. Järjestö on suuri, mutta uudet jäsenet tuovat aina uutta ajattelua ja vireyttä toimintaan. Myös nuoria kaivataan mukaan.

Valtavasta myönteisestä kehityksestä huolimatta sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessa edelleen yleisin kuolinsyy. Noin 38 prosenttia suomalaisista kuolee niihin. Mutta keskimääräinen elinikämme on noussut kymmenellä vuodella, ja myös ikääntyvän ja ikääntyneen väestön terveys on kohentunut valtavasti. Julkisessa keskustelussa tämä näyttää välillä unohtuvan – elämän ilmiöitä tarkastellaan entistä useammin pelkästään omien kokemuksien ja uskomuksien kautta.

Eräs esimerkki siitä, miten ravitsemus ja ruokatottumuksien muutokset näkyvät käytännössä on lasten kolesterolitasojen lasku 1970-luvulta tähän päivään. Pohjois-Karjalassa lasten keskimääräiset kolesterolitasot ylittivät 6 mmol/l, kun tänä päivänä lasten kolesterolitasot Itä-Suomessa ovat 4 mmol/l luokkaa. Lasku on ollut melkein 40 prosenttia. Elämme tänään täysin eri maailmassa kuin muutama vuosikymmen sitten, kun taistelu sydäntautiepidemiaa vastaan oli lähtökuopissa. Mutta työtä täytyy tehdä jatkuvasti. Viime vuosien muutokset ruokatottumuksissa eivät ole olleet pelkästään myönteisiä.

Sydänliiton keskeisiä työsarkoja on tuottaa vaikuttavia tuloksia Yksi elämä -hankekokonaisuudessa. Tätä työtä tehdään yhdessä Aivoliiton ja Diabetesliiton kanssa. Tämä tukee myös Tarttumattomat sairaudet -verkoston työtä, joka entistä laajemmin kokoaa yhteen keskeiset terveydenedistäjät maassamme. Uuden pääsihteerin Tuija Braxin aloittaessa helmikuussa ja nykyisen puheenjohtajan väistyessä juhlavuoden jälkeen on syytä suunnata katse vahvasti myös tulevaisuuteen. Sydänliitto on edelläkävijä. Tämä edellyttää toimintamme nykytilan arviointia ja resurssien ohjausta niihin toimintoihin, jotka edistävät sekä sydänpotilaan hoitoa ja kuntoutusta että väestön terveyden edistämistä vaikuttavilla tavoilla, uusia toimintamuotoja hakien, mutta nojaten vahvasti siihen arvopohjaan, joka Sydänliittoa ohjaa nyt ja tulevaisuudessa.

Matti Uusitupa

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).