Ohita
Hei, mitä sinulle kuuluu?

Blogikirjoitus -

Hei, mitä sinulle kuuluu?

Olin nuorena töissä USA:ssa. Työkaverit kyselivät toisiltaan ja asiakkailtamme päivittäin, mitä sinulle kuuluu. Aluksi sekä minä että ruotsalainen kollegani yritimme ihan oikeasti vastata kysymykseen, kunnes tajusimme, että sikäläisessä kulttuurissa kysymys on kohtelias ja lähes pakollinen osa hyvää käytöstä, mutta siihen ei oikeastaan kuulu vastata mitään syvällisempää, ennemminkin nokkelaa.

Viime aikoina meillä Suomessa on herännyt hyvä keskustelu siitä, kuinka meidän olisi hyvä osata kysyä ainakin silloin tällöin työkavereilta ja tutuilta, mitä kuuluu ja pysähtyä oikeasti kuuntelemaan vastaus. Monet julkisuuden henkilöt ovat rohjenneet kertoa, kuinka heidän elämässään ystävän tai tutun kysymys on ollut tärkeä. Yksi heräsi liialliseen juomiseen, toinen ahdistukseen, kolmas uskalsi viimeinkin pysähtyä mahdottomien aikataulujen keskellä siihen, että hän on palamassa loppuun.

Sydänliiton toiminnassa puheeksi ottaminen on ollut tärkeä teema jo vuosikymmeniä. Olemme ottaneet puheeksi mm. liikuntaa, ruokaa, nukkumista, liiallista istumista ja ihmissuhteiden hoitamista. Työtämme on vuosien varrella palkittu, ja sen vaikuttavuudesta on näyttöjä.

Mutta vielä meillä on parannettavaa. Luonteva ja oikeasti toista auttava puheeksi ottaminen on taitolaji. Siitä kertoo mm. tuore äänestys Sydänliiton lapsi- ja perhevaikuttamisen, Neuvokas perhe -työn, juhlaseminaarissa. Yleisöä oli paikalla satapäin ja suurin osa heistä puheeksi ottamisen ammattilaisia, mm. terveydenhoitajia. Kun yleisö sai äänestää, mistä Neuvokas perhe -menetelmän osasta he haluaisivat syventää keskustelua vielä lisää, tulos oli ylivoimainen: puheeksi ottamisesta. Neuvokas perhe juhlaseminaarin esitysten videotallenteet löytyvät osoitteesta neuvokasperhe.fi/ammattilaiset/juhlaseminaari.

Miten välttää karikot, kuten sen, ettei hyvää tarkoittava puhe käänny itseään vastaan ja aiheuta kuulijassa torjuntaa? Tai vielä pahempaa, tuhoisaa häpeää ja ahdistusta, joka vie vain ja ainoastaan väärille tai jopa vaarallisille vesille, kuten kohti syömishäiriötä, eristäytymistä tai päihteiden liikakäyttöä?

Seminaarissa puhuttiin paljon empaattisesta kuuntelemisesta. Nykyisin Tule ry:n toimintaa johtava Marja Kinnunen kiteytti empatian osoittamisen tärkeyden toteamalla, että ihmistä ei saa käsittelemään itselleen arkoja aiheita, jos tämä ei tunne tulevansa hyväksytyksi. Ja monet sydänasiat ovat, totta vie, arkoja.

Sydänliiton nykyisen strategian yksi kulmakivistä on ihmisen voimavarojen vahvistaminen. Väsynyt, pelkäävä tai itseään häpeävä ihminen ei jaksa rakastaa sydäntään ja innostua Sydänliiton asianeuvoista.

Uusimme parhaillaan sydänyhteisölle lähetettävien erilaisten toimintaideoiden pakettia. Kutsumme sitä työnimellä toimintatarjotin. Siinä tulemme myös antamaan vinkkejä puheeksi ottamisesta.

Tarjottimelta tulette saaman vinkkejä siitä, kuinka toisen voinnin voi ottaa puheeksi monesta sydänterveyteen olennaisesti liittyvästä aihepiiristä klassisista elintapakysymyksistä mielen hyvinvointiin tai vaikkapa turvallisuuden tunteeseen. Mukana on myös vinkkejä nykyarjessa monen mieltä ja sydäntä painaviin kysymyksiin, kuten minne neuvoa, jos on huolissaan läheisensä peliongelmasta tai pikavippikierteestä. Tähän työhön Takuusäätiö on tarjonnut oppaansa meidänkin käytettäväksi, mistä heille suurkiitos.

Siis rohkeasti ja empatialla kysymään ja kuuntelemaan. Miten voit?

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Asiantuntijavalmistelun käynnistäminen on usein hyvä uutinen

Asiantuntijavalmistelun käynnistäminen on usein hyvä uutinen

Sydänliiton tämän hetken tärkeimmät esitykset sydänhoidon parantamiseksi ja terveyden edistämiseksi ovat monelta osin sidoksissa sote- ja sotu-uudistuksiin, joiden valmistelussa ei vielä ole löydetty ehkä parasta tapaa yhdistää ilmeinen tarve muutoksille ja huolellinen valmistelu. Tämä on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan. Parlamentaarinen valmistelu tarvitaan soteen.

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt noin 200 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin/-alueeseen ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).