Seuraa Suomen Sydänliitto

​Lauantaina 24.9. vietetään kansainvälistä FH-päivää

Lehdistötiedote   •   Syys 22, 2016 10:30 EEST

FH-tautia sairastavan kolesteroli on korkea lapsuudesta lähtien. Kuva Jarno Hämäläinen.

FH, familiaalinen hyperkolesterolemia, on perinnöllinen sairaus, joka ajoissa todettuna on hoidettavissa. FH on vaikea-asteinen, elinikäinen kolesterolitauti, joka aiheuttaa suurella todennäköisyydellä varhaisen valtimotaudin. Nopea tapa selvittää FH-taudin todennäköisyyttä on tehdä FH-testi

FH-tauti johtuu useimmiten maksan pinnalla olevien LDL-reseptorien puuttumisesta tai niiden vajavaisesta toiminnasta. Tähän on syynä LDL-reseptoreja koodaava virheellinen geeni tai sen haitallinen mutaatio.

Viiden miljoonan suomalaisen keskuudessa FH-tautia sairastaa arviolta 10-20 tuhatta henkilöä. Kaikki aikuiset FH-potilaat tarvitsevat sekä elintapahoitoa että kolesterolilääkitystä. Yli 8-vuotiaille lapsille ja nuorille erikoislääkäri päättää lääkehoidon aloittamisesta.

Erityiskorvattavia lääkkeitä FH-tautiin saa noin 5 tuhatta suomalaista. Diagnoosia ja hoitoa vailla olevia ihmisiä on siis paljon. Avainasemassa on jo todettujen FH-potilaiden sukulaisten tutkiminen.

Vuonna 2015 saataville on tullut LDL-reseptorien hajoamista estävä uusi lääke, PCSK9-vasta-aine, josta ei vielä saa sairausvakuutuskorvausta. FH-taudin lääkehoito on kallista erityisesti niille potilaille, joille vanhemmat lääkkeet eivät riitä tai eivät sovi.

EAS, The European Atherosclerosis Society, haluaa kansainvälisen päivän avulla lisätä tietoisuutta FH-taudista Euroopassa. Suomessa tietoa välittää Suomen Sydänliitto. FH-potilaille on olemassa myös suljettu suomenkielinen Facebook-ryhmä FH-tauti.

Helsingin Sydän 2016 -messuilla lauantaina 24.9. tarjoutuu hyvä tilaisuus kolesterolin ja sydänterveyden kannalta muidenkin keskeisten terveysarvojen mittaamiseen.

Lisätietoa FH-taudista: www.sydan.fi

Familiaalinen hyperkolesterolemia (FH)

Asiantuntija vastaa: Milloin kolesteroli on mitattava

FH-tauti loi yhteyden sisaruksiin

Sydänliitto on yli 72 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 228 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.