Ohita
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Sydän voi särkyä ilostakin

Takotsubo-kardiomyopatiasta on saatu uutta, mielenkiintoista tutkimustietoa. Äkillinen järkytys, esimerkiksi läheisen kuolema tai voimakas pelästyminen voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa ja sydänkohtauksen kaltaisia tuntemuksia ilman, että sydämen verisuonet olisivat tukkeutuneet. Takotsubo-kardiomyopatia onkin nimetty ”särkyneen sydämen oireyhtymäksi”. Uusin tutkimus osoittaa nyt, että takotsubo-syndrooma ei liitykään yksinomaan kielteisiin tuntemuksiin.

Vuonna 2011 perustettiin Sveitsin Zürichiin kansainväinen Takotsubo-rekisteri. Siihen on kirjattu tietoja yhdeksän maan, myös Suomen takotsubo-potilaista. Tutkijat kävivät läpi 1 750 potilaan tiedot. Näistä lähes 500 oli saanut oireita jonkin tunnetapahtuman seurauksena.

Tutkijat havaitsivat, että kaikki potilaat eivät olleetkaan sairastuneet negatiivisten tuntemusten seurauksena. Nelisen prosenttia potilaista oli sairastunut ”onnellisen sydämen oireyhtymään” eli he olivat saaneet sydänoireita positiivisten tapahtumien kuten lapsenlapsen syntymän tai hääpäivän seurauksena. Tutkijat korostavat, että vaikka surulliset ja iloiset elämäntapahtumat eroavat oleellisesti toisistaan, niiden tunnepolku lienee samantyyppinen ja näin molemmat saattavat johtaa takotsubo-oireisiin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).