Ohita
​Suuret biotiiniannokset voivat vääristää laboratoriotuloksia

Uutinen -

​Suuret biotiiniannokset voivat vääristää laboratoriotuloksia

Biotiinia myydään hiuksia ja kynsiä vahvistavana ravintolisänä. Se on vesiliukoinen vitamiini, jota on yleisesti pidetty turvallisena, sillä suuret pitoisuudet ovat erittäin harvinaisia. Kuitenkin viime aikoina on havaittu, että potilaan lisäravinteena nauttimat suuret määrät biotiinia voivat vääristää useita laboratoriotuloksia. Tulos saattaa olla virheellisesti liian korkea tai liian matala. Yhdysvalloissa on sattunut tapaus, jossa potilaan sydäninfarkti jäi havaitsematta liian matalan troponiini-tuloksen vuoksi, ja potilas menehtyi. Siksi Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota.

Valviran mukaan Suomessa ei toistaiseksi ole todettu biotiinin käytöstä aiheutuneita virheellisiä laboratoriotuloksia. Toisaalta väärät laboratoriotulokset on aika vaikea havaita. Valvira kehottaa lääkäreitä kiinnittämään asiaan huomiota.

Ravintolisistä pitää aina kertoa lääkärille. Biotiinilisä kannattaisi tauottaa muutamia päiviä ennen laboratoriokokeita. Siten virheellisen tuloksen mahdollisuus ainakin pienenee.

Asiasta uutisoi Mediuutiset.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).