Ohita
Kuva Johannes Romppanen.
Kuva Johannes Romppanen.

Uutinen -

​Särkynyt sydän heikentää seksuaalisuutta

Särkyneen sydämen oireyhtymänä tunnettu takotsubo-kardiomyopatia lisää aikaa myöten naispotilaiden masennusta, tuskaisuutta ja myös seksuaalisia vaikeuksia. Lisäksi potilaiden elämänlaatu heikkenee. Asiaa on nyt tutkittu Iranin yliopistosairaaloissa.

Tutkimuksissa oli mukana kolme ryhmää, joissa kussakin oli satakunta naista. Yksi ryhmä sairasti takotsubo-kardiomyopatiaa, toisen ryhmän naiset olivat saaneet äkillisen sydäninfarktin ja kolmas ryhmä koostui terveistä naisista. Tiedot kerättiin tutkimuksen alkaessa sekä kuuden ja 18 kuukauden kuluttua.

Lähtötilanteessa takotsbo-ryhmäläiset kärsivät eniten seksuaalisista vaikeuksista, tuskaisuudesta ja masennuksesta. Elämänlaatu molemmissa sairausryhmissä oli huonompi kuin terveillä naisilla. Ajan kuluessa takotsubo-ryhmäläisten tuskaisuus ja masennus sekä seksuaalivaikeudet lisääntyivät merkitsevästi. Myös heidän elämänlaatunsa heikkeni edelleen.

Takotsubo-kardiomyopatia tunnistettiin Japanissa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Sairaus muistuttaa oireiltaan infarktia, mutta verisuonet eivät siinä kuitenkaan ole ahtautuneet. Oireet ovat naisilla huomattavasti yleisempiä kuin miehillä.

Takotsubo-oireet laukeavat usein järkyttävien tapahtumien yhteydessä. Siksi sille on annettu myös nimi särkyneen sydämen oireyhtymä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että oireiston voi yhtä hyvin laukaista myös voimakkaita tunteita herättävä myönteinen tapahtuma.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Cardiovascular Nursing -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).