Ohita
Sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt rajusti ja niitä on yleisesti alettu käyttää yhtenä tupakanvierotuskeinona. Kuva Tiina Eloranta.
Sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt rajusti ja niitä on yleisesti alettu käyttää yhtenä tupakanvierotuskeinona. Kuva Tiina Eloranta.

Uutinen -

​Sähkösavukkeet näkyvät sydämessä

Viitteitä sähkösavukkeiden haitoista sydänterveydelle on saatu taas tutkimustietoa. Nyt tieto tulee kalifornialaisilla opiskelijoilla tehdystä seurannasta.

Pienessä tutkimuksessa oli mukana 42 opiskelijaa. Heistä 23 käytti säännöllisesti sähkösavukkeita. Verrokit eivät poltelleet tavallisia savukkeita eivätkä käyttäneet sähkösavukkeita. Opiskelijoiden keski-ikä oli vajaat 28 vuotta.

Tutkijat havaitsivat mittauksissaan, että sähkösavukkeiden käyttö näkyi sympaattisen hermoston aktivoitumisena sekä hapettumiseen liittyvän stressin lisääntymisenä. Näiden molempien tiedetään lisäävän sydäntautivaaraa. Tutkimuksen pienuuden ja seuranta-ajan lyhyyden vuoksi tutkijat eivät kuitenkaan uskaltaneet tehdä johtopäätöstä, että sähkösavukkeet lyhentäisivät käyttäjiensä elämää.

Sähkösavukkeet keksittiin Kiinassa jo 2000-luvun alussa. Tällä vuosikymmenellä niiden käyttö on lisääntynyt rajusti ja niitä on yleisesti alettu käyttää yhtenä tupakanvierotuskeinona. Savukkeiden pitkäaikaisvaikutuksista ei vielä ole tutkimusnäyttöä. Keuhkolääkärit ovat kuitenkin jo pitkään esittäneet huolensa sähkösavukkeiden vaaroista ja suositelleet muita keinoja tupakoinnin vieroitukseen.

Tutkimus julkaistiin Journal of American Medical Association Cardiology -lehdessä. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).