Ohita
Mielikuvat auttavat leikkaussalissa

Uutinen -

Mielikuvat auttavat leikkaussalissa

Mielikuvaharjoitukset ovat kivunlievityksessä tehokkaita, kun potilas on leikkaussalissa. Tanskalaistutkijat ovat selvittäneet asiaa eteisvärinän vuoksia ablaatiohoitoon tulleilla potilailla.

Tutkimuksessa oli mukana 76 eteisvärinäpotilasta, joille oli opetettu visualisointia ja 71 potilasta, jotka saivat perinteistä hoitoa. Kaikille potilaille annettiin paikallispuudutus ja he olivat hereillä 2–4 tuntia kestäneen ablaatiotoimenpiteen ajan. Nappia painamalla he saivat hoitajalta kipulääkitystä. Toimenpiteen aikana potilaat arvioivat 15 minuutin välein kipu- ja ahdistustuntojaan.

Tutkijat havaitsivat, että mielikuvaharjoituksia käyttäneet potilaat tunsivat kipua harvemmin ja he myös pyysivät kipulääkettä verrokkeja vähemmän. Kivun voimakkuudessa ei havaittu eroja. Tutkijat uskovat tämän johtuneen osin siitä, että potilaat havahdutettiin mielikuvistaan varttitunnin välein arvioimaan kiputuntemuksiaan.

Tutkijat analysoivat tarkemmin 14 mielikuvia käyttäneen potilaan tuntemukset. Potilaat kertoivat, että mielikuvien avulla lempipaikkaan siirtyminen auttoi selviämään kivusta ja ahdistuksesta. Myös toimenpiteen kesto tuntui lyhemmältä ja miellyttävältä kokemukselta. He kertoivat myös uskaltaneensa luopua kontrolloimasta tilannetta, koska heillä oli muuta ajateltavaa.

Yhdysvalloissa ja eteläisessä Euroopassa ablaatiohoito tehdään eteisvärinäpotilaille usein yleisanestesiassa. Tanskalaistutkijat katsovat, että paikallispuudutus ja mielikuvaharjoitukset sekä kipulääkitys voisivat monelle riittää. Käytäntö ei vaadi lisäväkeä leikkaussaliin, ainoastaan mielikuvatekniikan opettamista leikkaussalihenkilöstölle.

Tämä aiheesta tehty ensimmäinen kliininen tutkimus julkistettiin EuroHeartCare-kokouksessa.


Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).