Ohita
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​CPAP-hoito ei auta uniapneapotilaan sydäntä

Uniapnean hoidossa käytettävä ylipainehappihoito, CPAP, ei tuoreen tutkimuksen mukaan vähennä potilaiden sydänoireita. Hoito on kuitenkin paikallaan, sillä se korjaa potilaiden päiväväsymystä, masennusta, kuorsausta ja yleistä hyvinvointia.

Australialaistutkijat seurasivat lähes neljän vuoden ajan yli 2 700 uniapneapotilasta seitsemästä maasta. Potilaat olivat keski-iältään 61-vuotiaita, valtaosin ylipainoisia ja kuorsaavia miehiä, jotka sairastivat sydän- ja verisuonitautia tai aivoverenkiertohäiriötä. Osa potilaista sai perinteistä hoitoa ja osa sen lisäksi yöaikaista CPAP-hoitoa.

Tutkijat havaitsivat, että CPAP-hoito ei suojannut potilaita sydäninfarkteilta, aivoverenkiertohäiriöiltä, sydämen vajaatoiminnalta, rasitusrintakivulta tai äkkikuolemalta. Vakavia sydäntapahtumia oli molemmissa ryhmissä suunnilleen saman verran.

Tutkijat korostavat, että vaikka potilaiden sydänennuste ei ylipainehappihoidolla parantunut, se korjasi kuitenkin merkittävästi yöaikaisia hengityskatkoksia ja vaikutti näin potilaiden yleiseen hyvinvointiin.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).