Ohita
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Aktiivinen mantelitumake kertoo sydänvaarasta

Stressin on pitkään tiedetty lisäävän sydänriskejä, jos kohta yhteyden mekanismia ei ole täysin ymmärretty. Amerikkalaistutkijat ovat nyt todenneet, että selitys löytyy aivojen otsalohkon mantelitumakkeesta ja sen aktiivisuudesta. Tuloksiinsa vedoten he katsovat, että stressi on tupakoinnin ja verenpainetaudin veroinen sydäninfarktiriski.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 300 keski-iältään 55-vuotiasta amerikkalaista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat terveitä. Heille tehtiin aivokuvantamisia sekä veritestejä. Seuranta-aika oli lähes neljä vuotta. Tänä aikana 22 seurattavaa sairastui sydän- ja verisuonitautiin.

Tutkijat havaitsivat, että sairastuneilla potilailla mantelitumake oli kaikista aktiivisin. Se lähetti luuytimeen viestejä lisätä veren valkosoluja ja se taas johti verisuonten tulehdustilaan. Tästä seurauksena voi syntyä infarkteja ja aivoverenkiertohäiriöitä. Tutkijat korostavat, että stressaantuneilla juuri mantelitumake näyttää olevan muista riskitekijöistä riippumaton sydänriskien ennustaja.

Mantelitumake on aivoissa alue, joka aktivoituu voimakkaiden tunnereaktioiden seurauksena, olipa kyse pelosta tai mielihyvästä. Mantelitumake on saanut nimensä mantelimaisen muotonsa perusteella.

Tutkimus julkaistiin The Lancet -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).