Ohita
Sydän Chat tarjoaa sairastuneille vertaistukea verkossa

Blogikirjoitus -

Sydän Chat tarjoaa sairastuneille vertaistukea verkossa

Vertaistuen tarjoaminen on sydänyhdistysten ydintoimintaa. Sydänliitto on käynnistänyt viime keväänä uuden vertaistuen muodon, verkkokeskustelun eli Sydän-chatin. Sähköiset palvelut ovat entistä enemmän osa kansalaisten arkea, joten myös vertaistuen on pysyttävä kehityksessä mukana.

Sydän-chatit saattavat yhteen eri-ikäisiä sydänsairauksia sairastavia ja heidän läheisiään jakamaan kokemuksia sekä antamaan ja saamaan vertaistukea reaaliajassa olinpaikasta riippumatta. Vertaistukena Sydän-chatit ovat erinomaisia varsinkin sellaisille henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta tule hakeneeksi vertaistukea muuta kautta.

Sydän-chateissa on aina ennalta määritelty teema, josta keskustellaan. Tosin usein teemat ovat laajoja ja mahdollistavat keskustelun rönsyilyn laidasta laitaan. Keskusteltu on esimerkiksi nuoren aikuisen sydänpotilaan arjessa jaksamisesta, elämästä eteisvärinän kanssa, sydänsairauksista ja liikunnasta sekä ravinnosta. Eniten mielenkiintoa ovat herättäneet tuiki tavalliset arkielämän kysymykset.

Sydän-chatit toteutetaan Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämässä Tukinet-ympäristössä. Mukaan pääsee, kun käy rekisteröimässä tunnuksen Tukinettiin ja saapuu paikalle kun Sydän-chat on käynnissä. Linkki Sydän-chattiin löytyy tuolloin Tukinetin etusivulta, tukinet.net. Samalta sivulta löytyvät myös tulevien Sydän-chattien ajankohdat ja teemat.

Keskustelua käydään nimimerkillä ja mukaan pääsee 12 osallistujaa kerrallaan. Chat-keskustelua ohjaavat Sydänliiton vapaaehtoiset koulutetut vertaistukihenkilöt. Paikalla voi olla myös Sydänliiton työntekijä sekä erikseen ilmoitettuina kertoina asiantuntijavieraita.

Tukihenkilöt ovat ottaneet ilolla vastaan uuden vertaistuen muodon ja kokemukset Sydän-chateista ovat posiitivisia. Muutaman kerran saman teeman keskustelua vetäneenä ohjaajat ovat huomanneet, että joidenkin osallistujien kanssa aletaan olla jo "tuttuja" ja juttu jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin. Toki uudet keskustelijat otetaan aina hyvin mukaan ryhmään. Itse asiassa ”verkkotukareiden” yhteinen toive onkin, että Sydän-chatteihin saataisiin lisää osallistujia. Laitetaanhan yhdessä sana kulkemaan: puskaradiot ja sydänviidakkorummut laulamaan Sydän-chattien puolesta.

Seuraava Sydän Chat tiistaina 16.1. klo 18–19.30 ja silloin keskustellaan sydänpotilaan arkielämän kysymyksistä.

Sydän Chatit ovat osa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -terveystalkoita, jossa kannustetaan ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään sekä porukalla tukemaan myös muita. Tukinetin avoimissa keskusteluissa tarjotaan vertaistukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Lisätietoa: www.yksielama.fi

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).