Ohita
Ensimmäistä sydänsiirtoa havainnollistettiin vuoden 1968 ensimmäisessä Sydämssä oheisen piirrossarjan avulla.
Ensimmäistä sydänsiirtoa havainnollistettiin vuoden 1968 ensimmäisessä Sydämssä oheisen piirrossarjan avulla.

Blogikirjoitus -

​50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta

Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan lisäksi joulukuun alkuun osuu meille monille toinenkin tärkeä syntymäpäiväjuhla. Maailman ensimmäisestä sydänsiirrosta tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta 3. päivä joulukuuta.

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa sunnuntaiaamun pikkutunneilla 3.12.1967 kirurgi Christiaan Barnardin johtama noin 30 hengen ryhmä aloitti vaativan operaation. Barnard oli tuolloin 45-vuotias kokenut sydänkirurgi ja oli lisäksi päässyt hyvään lisäoppiin aikansa yhden johtavimman asiantuntijan professori Norman Shumwayn ryhmään Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Vakavasti sydänsairaalle potilaalle ja tämän puolisolle hän oli aikalaistodistajien mukaan kertonut, että tulevan leikkauksen onnistumismahdollisuus on noin 80 prosenttia.

Potilas eli leikkauksen jälkeen 18 vuorokautta. Alkuvuosina siirtoleikkausten suurimmaksi ongelmaksi osoittautui sopivien hyljinnän estolääkkeiden puute. Vasta 1980-luvulla siklosporiinin tultua pitkän tutkimus- ja tuotekehitystyön jälkeen hyväksytyksi lääkkeeksi siirtoleikkausten tulokset alkoivat huomattavasti parantua.

Suomessa ensimmäinen sydänsiirto tehtiin professori Severi Mattilan johdolla helmikuussa 1985. Hän oli myös ollut Norman Shumwayn opissa. Yhteensä meillä sai uuden sydämen 80-luvulla 41 potilasta, joista ainakin 15 prosenttia on edelleen elossa. Heidän sydänsiirrostaan on kulunut lähes 30 vuotta.

Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä maassamme on tehty kaikkiaan 631 sydänsiirtoa eli keskimäärin parikymmentä vuodessa.

Jari Laurén

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).