Ohita
Sydänliiton hallitus: kasvava hoitovelka voi johtaa ennenaikaisiin kuolemiin

Tiedote -

Sydänliiton hallitus: kasvava hoitovelka voi johtaa ennenaikaisiin kuolemiin

Suunniteltuja hoitoja ja toimenpiteitä terveydenhuollon yksiköissä on jouduttu koronavirusepidemian takia siirtämään ja odotusajat ovat venyneet. Tiedossa on, että hoitovelka on kasvanut merkittävästi sairauksien hoidossa. Esimerkiksi suun terveydenhuollon hoitovelkaa on kertynyt yhteensä noin 1,3 miljoonan käynnin verran, uutisoi Lännen Media 20.10.

Peruuntuneet hoito- ja seurantakäynnit johtavat sydänsairauksien pahenemiseen, uusiin sydäninfarkteihin ja sydänkuolemiin. Kansainvälisten kokemusten mukaan on olemassa riski, että koronaepidemian takia hoitamatta jäävät vaivat voivat aiheuttaa sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia jopa enemmän kuin koronavirus. Tästä syystä syntynyt hoitovelka on hoidettava nopeasti pois.

Jo pelkästään hammashuollon saatavuusongelmat tulevat vaikuttamaan myös sydän- ja verisuonisairastumisiin, koska hammasterveydellä ja sydänterveydellä on selkeä todettu yhteys. Suun tulehdukset ylläpitävät kehossa matala-asteista tulehdustilaa, jolla on vaikutusta myös valtimotaudin syntyyn.

Sairaaloiden ja terveyskeskusten jonotusajat julkiseksi

Sairaala- ja terveyskeskuskohtaisia jonotietoja tulee seurata systemaattisesti ja tietojen tulee olla julkisia, sanoo Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko. Kansalaisten tulee pystyä avoimesti näkemään hoitojonojen tilanne esimerkiksi sairaaloiden ja terveyskeskusten nettisivuilta, voidakseen tehdä päätöksiä mihin kannattaa hakeutua.

Hoitovelan ratkaisemiseksi tarvitaan myös hyvää talouspolitiikkaa ja laadukasta yhteistyötä eri toimijoiden kesken – niin alue- kuin valtakunnankin tasolla. Lisäksi tarvitaan laaturekistereitä, ei pelkästään tulevan sote-uudistuksen takia, vaan koronan aiheuttaman hoitovelan ratkaisussa. Laaturekisterit auttavat arvioimaan parhaita tehokkaimpia tapoja hoitaa sairauksia.

Sairastuneella itsellään on myös tärkeä rooli oman hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä. Sydänliitto muistuttaa ihmisiä huolehtimaan lääkityksestään ja omahoidosta yhteistyössä hoidon asiantuntijoiden kanssa. 

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).