Ohita
Reagoi sydänoireisiin välittömästi myös poikkeusaikana

Tiedote -

Reagoi sydänoireisiin välittömästi myös poikkeusaikana

Sepelvaltimotauti on yleisin kuolinsyy Suomessa ja aiheuttaa vuosittain ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin mikään infektiosairaus. Sydäninfarktiin voi sairastua koronapandemian aikanakin. 

Suomen Kardiologisen Seuran ja Suomen Sydänliiton viesti rintakipuiselle potilaalle on: ”Pandemiankin aikana tulee rintakipuihin suhtautua vakavasti ja hakeutua hoitoon nopeasti.”

Voimakas uusi rintakipu tai hengenahdistus voi olla sydäninfarktin oire ja hoitoon tulee hakeutua viipymättä joko soittamalla hätäkeskukseen tai lähtemällä ensiapuun. Odottelu voi olla hengenvaarallista.

Jokaisessa sydäninfarkteja hoitavassa yksikössä on panostettu pandemian aikaiseen suojautumiseen, joten potilaiden ei tarvitse pelätä sairastuvansa koronavirukseen sairaalassa ollessaan. Suomessa on myös edelleen normaalitilannetta vastaavat mahdollisuudet jokaisen sydäninfarktipotilaan hoitoon.

Sydäninfarktin oireena on yleisimmin puristava rintakipu, joka

  • alkaa usein äkkiä
  • painottuu keskelle rintakehää
  • säteilee usein käsiin tai leukaan
  • pahenee liikkuessa

Kipua voi edeltää rasitusrintakipu tai vanhan kipuoireiston nopea vaikeutuminen. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä ja diabeetikoilla hengenahdistus tai yleistilan heikkeneminen voi olla pääasiallinen oire. Toisinaan kivun sijaan esiintyy esimerkiksi rintalastan takaista tukahduttavaa ahdistusta, epämiellyttävää puristusta tai pitkittyvää närästystä.


Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL): Sydän- ja verisuonisairauksien yleisyys

Tilastokeskus: Kuolemansyyt 2018

Tilastokeskus: Sepelvaltimotauti on edelleen suomalaisten yleisin kuolinsyy


Lisätietoa:

Kardiologi Essi Ryödi, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kardiologinen Seura

+358 50 401 4692

essi.ryodi@sydansairaala.fi

Kardiologi Tomi Kaukonen, hallituksen sihteeri, Suomen Kardiologinen Seura

+358 44 719 5231

tomi.kaukonen@phhyky.fi

Kardiologi Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri, Suomen Sydänliitto

+358 50 434 4244

anna-mari.hekkala@sydanliitto.fi

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilö/-t

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).